Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Fizikából tudnátok nekem...

Fizikából tudnátok nekem képleteket adni a tömegdefektus és fotoeffektus feladatokhoz? meg hogy mi mit jelent stb

Figyelt kérdés

2013. jan. 24. 19:47
 1/2 A kérdező kommentje:
elrontottam a kategóriát bocsi
2013. jan. 24. 19:47
 2/2 eddiboy ***** válasza:

"Energiafelszabaduláskor, energiaátadáskor bekövetkezö tömegcsökkenés. Pl ha az atommagot alkotó részecskék maggá egyesülnek, akkor a magban az össztömegük kisebb, mint egyesülés előtt volt."

[link]

A tömegcsökkenéssel arányos a kötési energia, vagyis a tömeg energiává alakult át az ismert einsteini képlet alapján: E=m*c^2, ahol most m a tömegcsökkenés, E a kötési energia.

Fotoeffektus: a foton teljes energiáját átadja az atom elektronjainak (többnyire a K héjnak), a foton elnyelődik, az atom gerjesztődik, majd karakterisztikus röntgen-foton vagy Auger-elektron kibocsátásával stabilizálódik.

Et=h*nű-Ei, ahol Et a fotoelektron kinetikus energiája, Ei az elektron nívószintjének kinetikus energiája.

[link]

2013. jan. 30. 15:41

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!