Szerintetek lehetséges, hogy a jövőben a szocreál építészetet is egy fontos művészi irányzatnak fogják tartani?
Szépnek én sem nevezném...
...bár attól még lehet hogy megemlítik majd a jövőben.
Mondjuk nem is mint építészeti stílus, mert igazából nem nevezhető annak. Az elkészített tervek nem a szépséget (bár ez elég relatív) tartották szem előtt, hanem a funkcionalitást. De hogy ez nyomtalanul eltűnjön, azt nem hiszem.
Majd jó párszáz év múlva a tankönyvekben lesz, hogy ilyen "birkabárkákban" laktak anno az emberek (na most ezt nehogy sértésnek vegye bárki is).
Ami miatt ez megmaradhat, az nem az építészeti stílusz, hanem az életérzés. Igaz, hagyományos értelemben vett művek erről nem születnek, de ha kicsit jártas vagy a magyar underground rap világában, akkor érted mire gondolok.
Legyen az Mo.-n, Ukrajnában, Oroszországban (elvégre mi onnan kaptuk ezt :D ), de a világ bármelyik részén, ha egy ottani raper szövegét lefordítod, ugyanazt az életérzést fogja eléd tárni, ami pedig nem elhanyagolható.
A művészet pedig csak idővel mutatkozik meg, szóval általában a "kortársakat" nem ismerik el, de idővel hatalmas művészet lehet, amit csináltak.
Szóval szerintem igen, lehet, hogy egy fontos (mindenesetre megemlítendő) "művészeti iránynak" fogják tartani.
Két dolog miatt nem:
1) alacsony minőségűek és csúnyák.
2) az előbbi még nem is lenne olyan nagy baj, mivel elég csak a bauhaus-ra gondolni, ami kb. szocreál, csak rohadt drága és "stílusos". Azért nem fog a szocreál a bauhaus sorsára jutni, mivel nem ritka... túl sok van belőle ahhoz, hogy kuriózumként lehetne rá tekinteni... hacsak szép lassan el nem fogynak, míg csak néhány marad.
Lehetséges? - Persze, bár én nem hiszek benne (és az, hogy ronda, elég szubjektív - valakinek biztos tetszik).
Másrészről viszont a szocreál nem valódi irányzat: a létrehozásakor művészeti érték létrehozására nem törekedtek. Egyszerűen az olyan, a keleti blokkban felhúzott épületeket sorolják ide, amelyeket gyorsan, blokkokból húztak fel.
Ezeknek az épületeknél nem volt létrehozó "művész", a cél csupán az volt, hogy megoldják a lakhatást, vagy ne szabad ég alatt kelljen sportolni vagy dolgozni.
Mivel gyorsan, olcsón és alacsony minőségben kizárólag beton blokkokból lehet gyártani, ezért a legtöbb szocreál ház igen hasonló.
Amúgy a szocreál célja a sztálini kommunizmus nagyságánka bizonyítása volt (hatalmas méretek) és néhány klasszicista elemet is felhasznált (puritán, egyszerű alaprajz, kívül díszítetlen), viszont a Bauhaust nem követte - magyarul más irányzatok lopásából és kényszerűségből született. Ilyet találtam:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!