Tudná valaki találóan lefordítani? Herrgott noch amol! (erős, meglepett indulatnál használja az elbeszélő. [egy fordításhoz kell! ]
Miért? Szerinted mik a mánták?
Ugyan olyan kárpáti németek mint a zipserek, vagy bulínerek, vagy erdélyi szászok... csak az eredeti származási helyük meg a letelepedési helyük más és a dialektus.
Jó, azért nem kell leharapni a fejem. :)
Én még nem hallottam róluk, ezért kérdeztem meg.
De most utána fogok nézni.
például ezt nézd meg
www.nogradhistoria.eu/data/files/186643954.pdf
Nagyon érdekes és elgondolkodtató volt számomra ez a weboldal.
Köszönöm.
Értem, és az einmal azt jelenti, hogy egyszer.
"A közvélekedés szerint a piacokon gyakran feltett „Bo mant a? (Was meint er?)” kérdésből származik a néprajzi csoport neve. "
Megtudhatnám ez mit jelent?
Mit gondol ő? Így nem sok értelme van.
Mivel a Mecenzéfi mánták hámorkovácsok voltak, mondhatni mindegyikük nagyotthallott. A vásárokon ahol árulták a szerszámokat ezért mindig egymástól kérdezgették: bo zógt a? (was sagt er?) meg így: bósz mánt a? (was meinte er?) erre a másik a választ így kezdte: mánt a bia bósz (meint er wie, was....).
A szomszédos magyar falvakban szokták rájok mondani még ma is ezt a mánta bia bószt.
A szomszédos Jászón, ha gyerekek kérdezték egymástól, hogy tudsz mántául? a másik ezt válaszolja, hogyne tudnék. Akkor mondj valamit. Erre a kérdezett ezt a versikét mondja: Bósz kimere rósz, baszintós babhaj fingerlósz. Ez nyelvutánzó versike, a hangzás mántás, egyes szavak létező mánták (bósz, rósz) mások torzítások (kimere) megint mások magyar szavak, de mánta hangutánzók (baszintós babhaj) az utolsó fedig egy német eredetű jászói családnév (Fingerlósz).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!