Szerintetek Hitler volt rosszabb vagy Sztálin?

Figyelt kérdés

Persze tudom hogy igazából lehetetlen összehasonlítani őket de azért mégis. mert ugye sztálin nem ölt direkt embereket (kivéve a politikai ellenfeleit, de az azért nem többmillió) mint hitler, viszont hagyta őket meghalni. hitler azért ölte meg a zsidókat meg a cigányokat mert vmi be volt nála kattanva, h akkor jobb lesz a német népnek h ha ők nem lesznek, szval vmi szürreális oda volt.. de sztálin a saját népét hagyta éhezni, meg még a kannibalizmus is kialakult, közbe meg kávéval fűtöttek, meg dobálták ki a gabonát, meg szállítottak exportra stb..

mondjuk én csak azt tom ami a törikönyvbe van, lehet h vannak más dolgok is

2013. jan. 7. 16:07
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Szerintem az is elég direkt, ha 60 millió embert küld munkatáborba 10-20 évre, ahol szinte teljesen biztos és köztudott, hogy nem marad életben 1-2 évnél tovább, mert olyanok a körülmények.
2013. jan. 7. 19:22
 12/16 A kérdező kommentje:

hát nemtudom, az elgázosítás nekem kicsit direktebbnek tűnik, ne is haragudj meg

utolsó előtti: szerintem meg ide illik

2013. jan. 7. 19:48
 13/16 2xSü ***** válasza:
100%

A direkt kérdésen lehetne vitázni. Ha megmérgezem a kulacsodat a sivatagban, az ugye kétségkívül direkt gyilkosság. De ha elveszem a kulacsodat? Tudom, hogy a vége az lesz, hogy szomjan halsz. Nem én öllek meg közvetlenül, tehát nem direkt. A kérdés itt a szándék, az elkövető tudja-e, hogy tette a másik ember halálát okozza. Sztálin is tudta, hogy tetteinek mi lesz a következménye, tehát nem véletlenül, figyelmetlenségből, Sztálin tudta és akarata ellenére haltak meg az emberek, hanem Sztálin tudta és akarata szerint. Ez nem kevésbé direkt gyilkosság, sőt bizonyos szempontból akár embertelenebb módja a gyilkosságnak.

Mindketten diktátorok voltak, de Hitler a maga őrültségében legalább sokkal következetesebb volt, megvolt a maga gondolkodásmódja, ideológiája, ami szerint döntéseket hozott, és mindezt abban a hitben tette, hogy valami nemes, magasztos dolgot hajt végre. Sztálin sokkal inkább személyes félelmei, érdekei alapján cselekedett. De hogy melyik jobb, melyik rosszabb? Az jobb-e, hogy megölök egy vadidegen embert, mert a hangok azt mondták, hogy tegyem meg, vagy megölök egy vadidegen embert, mert valami olyat csinált, ami miatt azt hittem, hogy meg akar ölni, féltem tőle? A végeredmény számít, hogy meghalt egy csomó ember, anélkül, hogy racionális oka lett volna a haláluknak, anélkül, hogy megérdemelték volna a halált. Hogy milyen indokkal, vagy milyen módszerrel, az már részletkérdés. Sőt még a mennyiség is részletkérdés egy bizonyos szinten túl. (Persze az áldozatok számára nem az, de a tettek megítélése szempontjából nem az. Ha más körülmények lettek volna, más lett volna az áldozatok száma is.)

2013. jan. 8. 11:07
 14/16 A kérdező kommentje:
köszi a választ. hát igen, szerintem is épp azért sztálin vt a kegyetlenebb, amit írtál.
2013. jan. 8. 16:41
 15/16 anonim válasza:
Hát Sztálin művelt 1-2 dolgot a lengyelekkel is. Megölette a 1920-as lengyel-orosz háború részt vevőit!!
2013. jan. 21. 15:31
 16/16 anonim válasza:

Olyan kérdés ez, amire nehéz anélkül válaszolni, hogy az ember ne foglaljon politikai állást.

A teljesség kedvéért bele szeretném venni a Katolikus Egyházat is a felmérésbe.

Így a sorrend:

Sztálin - (Mindenki, aki nem munkás-paraszt)

Hitler - (Mindenki, aki zsidó)

Katolikus Egyház - (Középkor: Mindenki, aki nem hisz)

Az olyan próbálkozásoknak, hogy "Mivel Sztaálint Hitler elé helyeztem, ezért Jobbikos vagyok" had vegyem elejét már most, távol állok a Jobboldali eszmétol, liberális "elveket vallok", ezen belül: nem "vallok elveket". Nem hiszek az elvekben. Piacban, pénzben, profitban, tudományokban hiszek.

2013. febr. 25. 19:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!