Szerintetek Hitler volt rosszabb vagy Sztálin?
Persze tudom hogy igazából lehetetlen összehasonlítani őket de azért mégis. mert ugye sztálin nem ölt direkt embereket (kivéve a politikai ellenfeleit, de az azért nem többmillió) mint hitler, viszont hagyta őket meghalni. hitler azért ölte meg a zsidókat meg a cigányokat mert vmi be volt nála kattanva, h akkor jobb lesz a német népnek h ha ők nem lesznek, szval vmi szürreális oda volt.. de sztálin a saját népét hagyta éhezni, meg még a kannibalizmus is kialakult, közbe meg kávéval fűtöttek, meg dobálták ki a gabonát, meg szállítottak exportra stb..
mondjuk én csak azt tom ami a törikönyvbe van, lehet h vannak más dolgok is
hát nemtudom, az elgázosítás nekem kicsit direktebbnek tűnik, ne is haragudj meg
utolsó előtti: szerintem meg ide illik
A direkt kérdésen lehetne vitázni. Ha megmérgezem a kulacsodat a sivatagban, az ugye kétségkívül direkt gyilkosság. De ha elveszem a kulacsodat? Tudom, hogy a vége az lesz, hogy szomjan halsz. Nem én öllek meg közvetlenül, tehát nem direkt. A kérdés itt a szándék, az elkövető tudja-e, hogy tette a másik ember halálát okozza. Sztálin is tudta, hogy tetteinek mi lesz a következménye, tehát nem véletlenül, figyelmetlenségből, Sztálin tudta és akarata ellenére haltak meg az emberek, hanem Sztálin tudta és akarata szerint. Ez nem kevésbé direkt gyilkosság, sőt bizonyos szempontból akár embertelenebb módja a gyilkosságnak.
Mindketten diktátorok voltak, de Hitler a maga őrültségében legalább sokkal következetesebb volt, megvolt a maga gondolkodásmódja, ideológiája, ami szerint döntéseket hozott, és mindezt abban a hitben tette, hogy valami nemes, magasztos dolgot hajt végre. Sztálin sokkal inkább személyes félelmei, érdekei alapján cselekedett. De hogy melyik jobb, melyik rosszabb? Az jobb-e, hogy megölök egy vadidegen embert, mert a hangok azt mondták, hogy tegyem meg, vagy megölök egy vadidegen embert, mert valami olyat csinált, ami miatt azt hittem, hogy meg akar ölni, féltem tőle? A végeredmény számít, hogy meghalt egy csomó ember, anélkül, hogy racionális oka lett volna a haláluknak, anélkül, hogy megérdemelték volna a halált. Hogy milyen indokkal, vagy milyen módszerrel, az már részletkérdés. Sőt még a mennyiség is részletkérdés egy bizonyos szinten túl. (Persze az áldozatok számára nem az, de a tettek megítélése szempontjából nem az. Ha más körülmények lettek volna, más lett volna az áldozatok száma is.)
Olyan kérdés ez, amire nehéz anélkül válaszolni, hogy az ember ne foglaljon politikai állást.
A teljesség kedvéért bele szeretném venni a Katolikus Egyházat is a felmérésbe.
Így a sorrend:
Sztálin - (Mindenki, aki nem munkás-paraszt)
Hitler - (Mindenki, aki zsidó)
Katolikus Egyház - (Középkor: Mindenki, aki nem hisz)
Az olyan próbálkozásoknak, hogy "Mivel Sztaálint Hitler elé helyeztem, ezért Jobbikos vagyok" had vegyem elejét már most, távol állok a Jobboldali eszmétol, liberális "elveket vallok", ezen belül: nem "vallok elveket". Nem hiszek az elvekben. Piacban, pénzben, profitban, tudományokban hiszek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!