Mi a különbség az én és a szelf között a pszichológiában?
na azért nem igazán ...
de kérdező, ez attól függ,. hogy az "én"-t hogyan érted!? itt most a freudi egora gondolsz vagy a személyiség egészére avagy a szelf-elmélet szerinti "én"-re? vagy???
jó, hát akkor nagyon egyszerűen az a szelf, amit a külvilág tapasztal a te éned egészéből.
jobban leegyszerűsítve nem tudom megfogalmazni
A kettő nem egymás szinonimája.
A self sokkal inkább felel meg az énképnek, annak a konstrukciónak, amit a környezeti hatások kapcsán önmagunkról kialakítunk.
Az én fogalma alatt leginkább a freudi "ego"-t értjük, ahol az én (ego) az ösztönökkel és erkölcsi normákkal próbál egy összeegyeztethető, dinamikus kapcsolatot kialakítani.
Ugyancsak ez a szerepe a környezettel (így a szociális kapcsolatokkal) való dinamikus kölcsönhatásban is, amelyben az ego dinamikus egyensúlyi helyzet kialakítására törekszik. Az ego valójában egy fontos szabályozó szerepet tölt be a személyiségben, a self ezzel szemben sokkal inkább "tükörképe" a személyiségünknek, a másokkal - valamilyen szempontból fontos személyek - visszajelzései alapján alakítottunk ki önmagunkról önmagunkban.
Fogalmilag a pszichológiában sem az én, sem a self nem tekinthető egységesnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!