Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mióta van az a rendszer, hogy...

Selender kérdése:

Mióta van az a rendszer, hogy egy hét hét napból álljon?

Figyelt kérdés
Honnan ered ez a beosztás, mikortól?

2012. aug. 2. 16:05
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
0%
Nálünk egy nyolcas,nem egy hetes.Hol lax
2012. aug. 2. 16:17
 2/12 A kérdező kommentje:
Hát nem egy elmegyógyintézetben
2012. aug. 2. 17:07
 3/12 anonim ***** válasza:
78%
Mert a tucat és féltucat volt a mostani tízes számrendszer helyett a beváltabb. Nézz csak az órára, 12-ig van. Ennek a fele a 6. Vagyis volt 6 dolgos nap, meg egy pihenő, így jött ki a hét.
2012. aug. 2. 17:58
 4/12 dellfil ***** válasza:

A babiloniak óta. Hosszadalmas volna idéznem Asimov A Hold tragédiája című művéből, ezért ide linkelem a művet. Kérlek, olvasd el figyelmesen "A Hold Babilon fölött" című részt. Akkor kapsz egy - szerintem jó :) - választ a kérdésedre.

[link]

Szerintem (és nem csak én mondom :D) Asimov ragyogó ismeretterjesztő. Lehet hinni neki. :)

dellfil

Ui.: Az, hogy milyen sci-fi író nálam már erős vita tárgyát képezi. :D

2012. aug. 2. 18:16
 5/12 anonim ***** válasza:

SzVSz Asimovnak nem kell mindent elhinni...

Nekem a kedvenc teóriám, hogy azért hét napos a hét, mert szabad szemmel hét állandó, a távoli (látszólag álló) csillagokhoz képest bolyongó égitestet lehet elkülöníteni. Ezek tisztelete - az én jelenlegi történelem tudásom szerint - a mezopotámiaiaknak jutott eszébe először kb. hétezer éve. Legalábbis ők építettek hét emeletes tornyokat.

[link]

"A hétnapos időciklust hivatalosan Nagy Konstantin császár vezette be 321-ben."

(A 12 inkább abból van, hogy a Hold körülbelül 12-szer kerüli meg a Földet egy év alatt, ráadásul azért is jó szám, mert sok nála kisebbel osztható (ez utóbbit asszem Asimov Sci-fiben olvastam valamilyen bolygó/csillagközi tanács tagjainak számáról...).)

2012. aug. 2. 18:47
 6/12 anonim ***** válasza:
Érdekes a kérdés, meg a válaszok is. Tudtok valamit arról, hogy a nem keresztény országok átvették-e mind, vagy vannak (esetleg voltak) más országokban más beosztások? Vagy legalábbis mondjuk a régi távolkeleti kultúrákból?
2012. aug. 2. 22:04
 7/12 anonim ***** válasza:

A keresztényektől függetlenül alakult ki, az biztos. A franciák a forradalmuk idején próbálkoztak 10 napos héttel, nem nagyon jött be.

Itt még vannak érdekességek a rómaiakról és egyiptomiakról: [link]

Amúgy hallottam valami szektáról/kis (valszeg kocka) közösségről, ami 28 órás napokat tart, így 6 napra jön ki egy "hét". Úgy igazítják, a napokat, hogy péntek este bulizásnál legyenek a legéberebbek stb.

2012. aug. 2. 22:11
 8/12 anonim ***** válasza:
Én a múltkor földrajzkönyvemben azt olvastam, hogykezdetben már nem tudom melyik civilizáció 7 bolygót fedezett fel (Nap, Hold, Vénusz, Merkúr, Szaturnusz stb ...) és így lett 7 nap egy hét, és a napok ezekről a bolygókról kapták a nevüket: Nap-Sun = Sunday, Hold-Moon = Monday, Venus = Wednesday....
2012. aug. 3. 02:24
 9/12 hollófernyiges ***** válasza:

"Nap-Sun = Sunday"

Ez a pogány germán beosztás, innen örökölték az angolok (Wednesday= Wotan's day).

2012. aug. 3. 08:33
 10/12 anonim ***** válasza:

Az angol különböző helyekről vette át a napneveket, a NAPnap, a HOLDnap, MARSnap, MERKÚRnap, JUPITERnap, VÉNUSZnap, SZATURNUSZnap a rómaiaknál volt, ezt legteljesebben a franciák (diMANCHE (ez kivétel, ez inkább VÁSÁRnap, de a többi stimmel), LUNdi, MARdi, MERCREdi, JEUdi, VENDREdi, SAMEdi) vették át. Az angoloknál a vasárnap, hétfő és a szombat stimmel, amennyire én elnézem... A többire a germán jó magyarázat (lehet, hogy ők is istenként tisztelték a hét bolygót, a germán mitológiához nem értek...)

[link]

2012. aug. 3. 09:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!