Hogy zajlik egy emelt szintű latin szóbeli érettségi?
Na először is.. bemész, húzol tételt, leülsz kidolgozni azt. Látni fogsz a tételen egy szöveget, meg a szerzőjét, illetve a feladatot: olvasd fel, ahogy szeretnéd (vagy restituált vagy hagyományos), nézd meg a mondatokat, tagmondatokat, viszonyukat, szerkezetüket. Kultúrtöri résznél azt írják, hogy a szöveggel és a szerzővel kapcsolatos kérdésekre készülj, majd memoriter,aztán van egy különálló kép, és ahhoz két rövid kérdés.
Én tegnap Gelliustól húztam 2 sort.. fel kellett olvasnom, majd megkérdezhettem azokat a szavakat, amiket nemtudok.. nyelvtani dolgokat kérdeztek, majd le kellett fordítanom.. utána kérdezték, hogy hogy néztek ki a könyvek az ókorban, meg milyen híres könyvtárakat ismerek az antik kultúrából... (mivel erről szólt a szöveg) utána memoriter, (bármilyen prózát felmondhattam, mivel Gelliustól nincs külön kérés), majd a kép. Nekem egy Mátyás kódex volt a képen, és a latin nyelv továbbélése volt a kérdés.. meg a kódexek jelentősége..
Összességében nem volt olyan vészes, én az egyik vizsgáztatóval végig röhögtem az egészet.. egy nő érettségiztetett, sajnos a nevét nem tudom, de kedves volt.. picit hablatyoltam néha mert izgultam.. de majd meglátjuk, hogy sikerült..
Remélem tudtam segíteni..
Bocsi, ez tudom, már nem aktuális, de hátha később valakinek használ:
nem jó szállóige, minimum 10 sor lírai vagy 5 sor prózai kell egy-egy szerzőtől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!