Történelem?

Figyelt kérdés
2012. máj. 18. 13:03
 1/6 A kérdező kommentje:

Sziasztok mostanában nagyon elkezdett érdekelni a történelem .

És szeretném rendesen megismerni az lenne a kérdésem, hogy mi alapján kezdjem el tanulmányozni

Mik a fontosabb dolgok

2012. máj. 18. 13:04
 2/6 anonim válasza:

Én is nagyon szeretem a történelmet, bár főleg csak adott korokra irányul ez a rész. Tanácsként csak a saját példámmal tudok szolgálni, szóval:

Én mindig is kedveltem a Történelmi kalandfilmeket, vagy a nevezetesebb korokat. Eleinte én Görögországba voltam szerelmes, főleg a Trójai háborúba így aztán a Görög történésekkel kapcsolatban szinte a legtöbb filmet megnéztem (Trója, Nagy Sándor, 300 stb.) és később utánanéztem ezeknek a dolgoknak a történelmi hátterének, aztán kezdtem megérteni az összefüggéseket.

Aztán főleg szeretem a történelmi játékokat is, többek között a Stratégiaikat, a Középkorról pl egy nagyon jó és sok mindent megértető játékom a Medieval II Total War.

Ezek után a Sprektumon sokat néztem a Birodalmak és Fénykorok c. sorozatot, nagy kedvencem lett meg jó töri tanár is egyben, na egyszer ott láttam a Napóleonról szóló 5 db részt. A Hadjáratairól a csatáiról meg úgy minden másról és nagyon megkedveltem azt a korszakot, mindmáig nagyon imádom és a kedvenc történelmi karakterem is Bonaparte Napoleon lett.

Ha az ember a Napóleoni korszaktól kezdi el behatóbban megismerni a történelmet sok mindent megérthet a későbbiek folyamán. Sőt akár az előzményeket is illetően ide vezethet vissza, hiszen a Franciák meg az Angolok talán itt vívták az utolsó háborújokat és noha a két világháború alatt egy oldalon harcoltak mindmáig nem csípik egymást. Innentől lassan tovább is juthatunk a magyar történelemhez, Németország megalakulásához és a Monarchia létrejöttéhez, majd a Világháborúhoz. Az előzményeket tekintve és nyomon követve a Világ Háborúkat, valamint mindenképp fontos ismerni a nemzetek közti viszonyokat és a Politikai helyzetet, abszolút érthető és világos, logikus képet kaphatunk a Világháborúk okairól és arról, hogy ki miért harcolt a másikkal. Meg kell mondjam, hogy mivel nacionalista vagyok, ezért én a két Világháború alatt rokonszenvezek a Németekkel, mivel meg tudom érteni a Háborús nézeteiket (a fasizmus más téma). Ezek után jön a hidegháború meg Vietnám ez a két témát már csak olyan alap szinten ismerem, meg annyira nem érdekel de az indokokat továbbra is tudom. :D

Szóval, remélem, hogy hasznos válasszal tudtam szolgálni és hogy nem untattalak a kis "regényemmel", de a lényeg az, hogy mindenképp azzal a korral kezd, vagy országgal, amit nagyon szeretsz és onnan majd tudsz következtetni minden más eseményre is! :)

2012. máj. 18. 13:48
 3/6 anonim ***** válasza:
Ha tényleg csak érdeklődsz iránta és nincsenek komolyabb szándékaid, akkor a korszakokat olvasgatva, előbb, vagy utóbb megtalálod majd azt az időszakot, amelyikét rajongani fogsz. Ami taszít, vagy nem érdekel, ne ragadj le akkor nála, mert elmegy a kedved az egésztől. Saját magad kell rájöjj melyik kor , vagy melyik személyiség áll hozzád legközelebb. Szerintem pl. mindenkinek - aki törivel foglalkozik - van olyan időszak, ahová ha tehetné visszamenne az időben, megnézni hogy is volt, találkozna a rajongása tárgyával...stb.
2012. máj. 19. 16:37
 4/6 anonim ***** válasza:

Kezdd talán a tankönyvekkel. Tárgyát tekintve a magyar történelemmel. Cikkeket találsz a neten is, ha beütsz valami téged érdeklő témát (pl. tatárjárás, IV. Béla, Szent IStván, kuruckor). Még jobb egy könyvtár, ahol ráadásul tanácsot is kérhetsz a könyvtárostól.

Először a históriákat érdemes, mert kevésbé szárazak. Események, háborúk, hadjáratok, felkelések, királyok, stb. Utánanézhetsz egy megtetsző témában szépirodalmi történelmi tárgyú könyveknek színesítésként. Ahogy halad, magad fogsz rájönni a számodra legjobb módszernek. Később a gazdasági vonatkozásokat is tanulmányozhatod, a történések okait elsősorban ezek alapján lehet megérteni. Ebben témában rengeteg statisztika is van, ami nagyon elgondolkoztató tud lenni. Például a török adószedők listáiból derül ki, hol néptelenedtek el területek, hol pedig ellenkezőleg. És mi számított akkor menőnek.

2012. máj. 19. 17:56
 5/6 anonim ***** válasza:
Elmehetnél egy könyvtárba, megkerehetnéd a "Történelem" polcot és onnan kikölcsönözhetnél pár, téged érdeklő könyvet, majd ezeket elolvashatnád. Ez elég jó kezdés lenne.
2012. máj. 19. 20:01
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! :)
2012. máj. 23. 17:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!