Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Milyen eredetű a Svecz-családn...

Januári Hóvirág kérdése:

Milyen eredetű a Svecz-családnév? Amennyiben lehetséges, szakirodalommal "megtámogatva" kérnék választ! Thanks!

Figyelt kérdés

2012. ápr. 3. 10:10
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Az eddigi beérkezett cseh válaszok alapján (annas) a fent említett foglalkozást jelenti, továbbá két halfajtát is szoktat így nevezni (lín, ježdík):

[link]

[link]

Átvitt értelemben gyors, mozgékony embert jelent (szokták az ilyen embereket ezzel a jelzővel illetni).

A válaszoló nem tartja zsidó eredetűnek a Švec nevet.

A cseh nevek eredetével Dobrava Moldanová: Naše příjmení (A mi vezetéknevünk) nevű műve foglalkozik:

[link]

További művek a cseh nevek eredetével kapcsolatban:

[link]

Itt a Švec nevet szintén foglalkozásból vezetik le:

[link]

Van egy cseh fórum, ahol kérdéseket lehet feltenni a vezetéknevekkel kapcsolatban (nekem nincs vele tapasztalatom):

[link]

2012. ápr. 9. 12:01
 12/15 anonim ***** válasza:

Kedves „Januári Hóvirág”!

Újabb információ a Švec családnévvel kapcsolatban:

A Švec családnév Csehországban a 82. leggyakoribb családnév:

[link]

Az előző linkben közölt cseh szakirodalommal nem rendelkezem, ezt csak infónak küldtem.

Közben sikerült megtalálnom a legismertebb cseh néveredet kutató - Dobrava Moldanová e-mail címét. Ezt elküldtem privát e-mailban. Ha gondolod, írhatok neki, csak akkor jó lenne ha előzőleg magyarul megfogalmaznád a levelet (hogy az legyen benne, amit Te akarsz), aztán ezt lefordítanám csehre és elküldeném.

Üdvözlettel: Rudolf (rudolf.th)

2012. ápr. 11. 10:48
 13/15 anonim ***** válasza:

Megint találtam valami apróságot (azt már nem tudom, hogy ez mennyire érdekes számodra):

A „Švec“ név elterjedése Csehországban (Počet):

[link]

Ha alul rákattintasz a „více …“ –ra, akkor megmutatja a teljes listát.

2012. ápr. 11. 16:28
 14/15 anonim ***** válasza:

Kedves "Januári Hóvirág",

megvan a két halfajta neve is (eszembe nem jutott volna, hogy megnézzem a Wikipédiában, pedig egyből meg lett volna, a Goggle fordítóval próbálkoztam eddig, az meg olyan, amilyen):

Lín = compó, ježdík = vágó durbincs

Üdvözlettel: Rudolf (rudolf.th)

2012. ápr. 12. 17:22
 15/15 Gábriska1991 válasza:
Dédmama nálam is Svec, engem is érdekelne. Amennyire nekem regélték, valóban zsidó eredetű.
2019. júl. 18. 20:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!