Miért nem vetett be Hitler vegyi fegyvert a 2. világháborúban?
A Ciklon-B szerintem igencsak vegyi fegyver kategória...
Én amúgy is mindenhol azt olvasom, hogy Hitler nem riadt vissza semmitől, nem érdekelte semmilyen egyezmény, szóval biztosan használtak a frontvonalakon is kémiai cuccokat, csak esetleg nem lett nagy hír a dologból.
Egyértelműen félt a megtorlástol. különben nem katonai célpontok ellen használtak vegyi fegyvert
Könny- és mérges gázokat használtak a civilek és lázadók ellen 1943-ban a varsói gettólázadás, és 1944-ben a varsói felkelés alatt. by wikipédia :D
Ez igen.
Összegezzük: Hitler kegyetlen, aki bármire képes. De mégis fél a következményektől. Képes lenne bárhogyan megölni az ellenfeleket, de harci gázzal azért nem, mert rossz emléke van róla az I. Világháborúból.
Nagyon furcsa egy barbár diktátor volt ez Hitler...
Kösz a válaszokat!
Én is inkább azt tartom valószínűnek, hogy nem tudhatták, van-e a szövetségeseknek hasonló fegyverük, vagy éppen nagyon is jól tudták, hogy van. Valami olyasmi lehetett, mint a hidegháború atomfegyver arzenáljának visszatartó ereje. Az is igaz (erre nem is gondoltam), hogy a mozgó háború gyorsan változó frontvonalain nem is a legcélszerűbb vegyi fegyvert bevetni.
Nagyon egyszerű. Minden ország tudott gyártani gázfegyvereket, és mindegyik gyártott védőfelszereléseket. Viszont senkinek sem volt kedve ezeket bevetni. Ha Hitler bevetette volna a gázt, onnantól a szövetségesek is használták volna, és mindkét oldalon rögtön alkalmazták volna a védőfelszereléseket is. Ez azt jelentette volna, hogy semmiféle előnyt nem jelentett volna a németek számára a gáz megjelenése a háborúban, de onnantól kezdve jelentős erőforrásokat kötött volna le a gázlőszerek, gázálarcok, szűrők stb. gyártása. Hitler természetesen nem elhúzódó gazdasági versenyben kívánta legyőzni a szövetségeseket, mert a német gazdaság sokkal kisebb volt, mint a szovjet, amerikai és brit együtt. Értelmetlenség lett volna plusz egy olyan tényezőt behoznia a háborúba, aminek a szempontjából nem győzhetett, csak döntetlenre hozhatta ki a küzdelmet.
A háború első felében a németek villámháborút vívtak, a gáz nem ennek a fajta harcmodornak az eszköze. 1942-től pedig egyértelmű volt a brit-amerikai légifölény, a megtorlás kockázata tehát túl nagy volt.
A vegyi fegyverek bevetésének kb. 1943-ban lett volna értelme, mégpedig a szövetségesek részéről német városok ellen. Erre azonban nem került sor, nyilván politikai okokból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!