Ha a germán nyelvekre és mitológiára szakosodott professzor szeretnék lenni, akkor melyik egyetemre kéne hozzá jelentkeznem?
Tudtommal skandinavisztikán több skandináv nyelvvel és kultúrával is foglalkoznak. De járj utána.
Azt megteheted, hogy pl. az anglisztika-germanisztika párosítást felveszed, vagy anglisztika vagy germanisztika mellé skandinavisztikát, ha lehet. Az a baj, tudtommal az egyik szak csak minor lehet, de később azt is folytathatod BA-n, a másikat meg MA-n.
A skandinavisztikának nézz utána szerintem. Ahhoz anno angol vagy német nyelvből (is) kellett felvételizni és állítólag az angol/német mellett még egy skandináv nyelvet is tanultak.
De létezik néderlandisztika is...
Azt nem tudom, hogy ezek közül többet is lehet-e egyszerre tanulni BA-s alapszakon, utána kéne nézni.
Mondjuk a mitológiával túl sokat nem foglalkoznak egyik szakon sem. Egy kurzus van az adott nyelv irodalmának kezdeteiről, és azon kívül irodalomtörténet van a 20. századig, több kurzus keretében.
Azt is megteheted, hogy magyar szakra mész, és később valahogy specializálódsz a germán mitológiák felé, irodalom szakirányban. Nem tudom, ez mennyire megoldható.
De irodalomelmélet, az irodalomtudomány alapjai, a nyelvtudomány alapjai, mint kötelező kurzusok mindegyik germán nyelv szakon vannak, és nyelvtörténet, történelem is, ami jól jöhet a germán nyelvekhez és/vagy a germán mitológia tanulmányozásához, alapvetésként.
Szerintem jelentkezz vagy anglisztikára, vagy germanisztikára, vagy néderlandisztikára vagy skandinavisztikára, és vedd fel hozzá minorként valamelyik másikat is. (Bár tudtommal a minoron pont nem foglalkoznak sokat azzal, ami téged érdekel, bár az adott nyelv nyelvtanát jól kivesézik, mondattan, morfológia, stb. keretében.)
Tanulmányaid közben kutatásokat végezni (ha nem túl sok a tanulnivaló és van hozzá energiád) lehet a germán nyelvek és mitológia terén és benevezhetsz TDK, OTDK "versenyekre", azaz írsz min. 10-20 oldalas tanulmányt a téged érdeklő területről és előadod TDK-n, OTDK-n, és a tanulmányok írásában segít a témában járatos konzulens. És végül a szakdolgozatodat is írhatod ilyen témából majd, esetleg később a disszertációdat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!