Romló hatással vannak a nyelvünkre a jövevényszavak, pl. shoppingolni? Vagy az "sms szleng"?
nézőpont kérdése.
A nyelv folyton változik, egyszerűsödik, új elemeked vesz fel. Ez mindenképpen megtörténik, hogy jó-e, vagy sem, arról sokaknak sok véleménye lehet.
Ami viszont biztosan nagy baj, bár erről nem a jövevényszavak tehetnek igazán, hogy csökken a kifejezőképesség. Egyre kevesebben képesek megfogalmazni összetett mondatokat és egyre kevesebben képesek megérteni azokat. Ez főleg annak köszönhető, hogy keveset és ritkán olvasunk, illetve, ha olvasunk, akkor is inkább egyszerű szövegeket.
Félre ne értsd, nem ragaszkodok a több sor hosszú körmondatokhoz, de azért nem ártana, ha alany, állítmány és némi határozó mellett lenne azért mellékmondat is.
Ilyen értelemben káros pl. az sms szleng is.
9 eve kulfoldon elek, ahol sok magyar mangolul beszel, a gyermekiet meg mar meg sem tanitjak a mi gyonyoru nyelvunkre sokan sajnos. Nagyon ritkan nezek magyar tv-t mert nagyon irrital a "duma" amit nyomnak.
Szerintem szornyu hatassal vannak nyelvunkre a "joveveny" szavak. Mennyibol tartana azt mondani, vasarolni mentem? Attol cool valaki, ha nem kepes helyesen lirni a loser szot? De azert meg hasznalja?
En imadom a magyar nyelvet. Egyedi, semmi massal nem osszehasonlithato.
Most mennem kell...tudod: POD....azaz: Parents Over Shoulder...
Elfelejtettem tegnap meg valamit...a masik "magyar" kedvencem a pusszy szo, ami ugye z nelkul pina-t jelent...
Ez eleg valahol eleg ok arra, hogy a magyar nyelv elkurvuljon sajnos...:o(
Javaslom, az alábbi cikk olvasását:
Ez Sándor Klára (az egyik leghíresebb magyar társasnyelvész cikke a mobilhasználat nyelvi következményeiről. Szerintem elgondolkoztató! ^^
1, A fejlődésnek iránya csak az emberek fejében van.
2, Ez kicsit olyan mint az evolúció. Az ami fennmarad lehet erősebb, vagy hasznosabb, de lehet hogy csak jó helyen volt jó időben(a véletlen/szerencse műve a fennmaradás). Szóval önmagában nem jó, vagy rossz.
3, Hasonló a probléma, mint régen az argóval. Ma már mindenki használja a régi tolvajnyelv szavait/szófordulatait. Megszoktuk. És idegen eredetű szavaink is vannak szép számmal (pl.:firhang), ,égsem szűntünk meg magyarul beszélni.
(De okos lettem hirtelen.)
Ez mindenképpen hasznos lehet!!!!
BRAIN STORMING vs. Nyelvművelés (3) – avagy: ÉRTENÜNK kell a változást és NEM IRTANI!
Brain Storming - 2009.01.04 23:22
Néhány, az angol nyelvből a magyar nyelvbe beszivárgó jelenségről…
Olvassatok tőle mást is! Ez az ember tudja, mit beszél és hogy mire kell figyelni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!