Miért divat manapság butának lenni?
Lehet hogy félreértem a dolgot, de szerintem ez egy ilyen szociális helyzet. Nyilván rossz érzés az, ha te nem tudsz valamit, más meg igen. Emiatt, ha valaki azt mondja egy ismerősének, hogy bazz, én nem tudok semmit! Akkor az a másikat örömmel tölti el, hogy nem csak ő ilyen hülye akkor. Egyben ez szimpátiát is ébreszt, hiszen jó érzést okozott nekem a másik.
Ha valaki tud valamit, az önmagában egy értelmes embernek (és az emberek nagy részének) még nem unszimpatikus, viszont fontos az, hogy aki tud valamit, az hogyan viselkedik. Ha sznoboskodik, vagy érezhető, hogy ő többnek tartja magát azért, mert neki 5ös lett a fizika dolgozata, az nyilván negatív pont. Ráadásul ebben az esetben a sikertelenség rossz érzése is növeli a sznob jó-tanulóval szemben érzett haragot. (Ami egyébként nem növelné, ha az illető nem lenne sznob)
Két dolgot tehet egy jó tanuló, ha empatikus: segíthet a többieknek elmagyarázni a dolgokat ("Á ez nem is nehéz, csak a tanár hülyén magyarázta!"), vagy belemegy a játékba, hogy ő milyen szemét, neki minden sikerül, és elfogadja, hogy ő az osztály "jó-tanulója", és hogy emiatt a többiek "nem szeretik". De ez a második lehetőség csak egy játék, szóval igazából nem utálják meg, nem rekesztik ki emiatt őt a többiek, nem kerül lejjebb a népszerűségi ranglétrán, de mégis egy kis örömet szerez a többieknek azzal, hogy eljátssza az "abnormális zseni" szerepét, és nem érezteti a többiekkel, hogy ő jobb náluk.
Minden évben hülyül valamit a társadalom. Ez van.
Most még az amcsi filmek diktálják a divatot, de ha te jó helyen végzel, ők meg mennek csicskának, akkor majd a szemedbe se mernek nézni az engedélyed nélkül.
Tapasztalatom szerint aki órán mindig okoskodik, állandóan fel van rakva a keze, mindig minden kérdésre tudja a választ és tudja, hogy a pentahexán-oxid hány szénatomos molekulákat képez, azokat nem bírják - részben megértem.
Viszont ha valaki értelmes, el lehet vele beszélgetni, van esze, talpraesett, azt sokkal jobban kedvelik, mégha kevésbé jó is a tantárgyakból.
Tehát ha nem jött volna át, aki "csak" a száraz "sulis" dolgokat magolja be, óriási lexikális tudással rendelkezik, de az élethez hülye, azzal sokat nem lehet kezdeni. És egyébként is - az iskolai jegyek nem tükrözik az adott személy intelligenciáját, hogy mennyire értelmes stb. Ez teljesen más dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!