Mi a különbség a zár és csuk szó között?
Az a különbség, hogy a becsukott ajtót, ládát ki lehet nyitni kulcs nélkül is, a bezárt ajtót, vagy ládát, már csak kulccsal.
Hallottál már olyat, hogy kulcsra-csukott ajtó? :)
Kulcsra-zárt ajtóról pedig már biztos, hogy hallottál... :)
Első vagyok.
Nekem többször volt már ilyen párbeszédem:
(Én) - Bezártad az ajtót?
- Nem, csak kilinccsel.
- Én is úgy gondoltam. :D
Nálam ez már így marad. :)
"Hallottál már olyat, hogy kulcsra-csukott ajtó? "
Igen. A feleségemtől többször is.
Mifelénk is keverik, de általánosságban a csukva az be van csukva (:P), a zárva meg be van csukva, és kulcsra van zárva kifejezés.
G.
Értelmező szótárból:
CSUK (ige)
1. Szárnyakat összezár. Ajtó, ablak kilincsét úgy fordítja, adott dolog fedelét, szárnyait úgy hajtja össze, hogy a részek szorosan egybeilleszkednek, egybekapcsolódnak, és ezzel az adott nyílást eltakarják.
A házmester csukta az ajtót este tízkor. A nagy esőben az asszony az ablakokat is csukta.
2. Zár; alkalmas szerkezettel csukott állapotban úgy rögzít, hogy a rögzítés megszüntetése nélkül ne lehessen kinyitni.
A távozó férfi az ajtót kulcsra csukja. A pincét a gazda lakatra csukja.
ZÁR (ige)
1. nyílást befed; csuk.
Én mindig zárom az ajtókat!
---------
Ahogy látszik, egymással magyarázza a két szót, tehát nincs azért olyan éles különbség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!