Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ki volt a Földön valaha élt...

Ki volt a Földön valaha élt legnagyobb hatalmú uralkodója szerintetek, és miért?

Figyelt kérdés
2011. jan. 3. 18:32
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
24%

a szó legszorosabb értelmében:

uralkodó: "Uralkodónak nevezzük a monarchikus államformájú államok vagy országok vezetőjét"

MONARCHIKUS ÁLLAMOK

2011. jan. 4. 08:19
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

A hatalmat nem lehet mérni, nem olyan egyszerű dolog, amit le lehet írni egy számmal.

Pl. minden idők legnagyobb birodalma a brit birodalom volt, mely legnagyobb kiterjedését talán az 1920-as években érte el, ennek uralkodója a brit király, de neki alig volt politikai hatalma. Sztálin hatalma sokkal nagyobb volt a saját országán belül, mely területileg a legnagyobb ország volt a XX. század közepén, lakosságban viszont és gazdasági erőben nem volt a legnagyobb. Mao Zedong a világ legnépesebb országának volt a diktátora, de világszinten kisebb volt a hatalma, mint mondjuk az amerikai kormánynak. Szóval ez a kérdés, hogy ki volt a legnagyobb hatalmú uralkodó, elég értelmetlen.

2011. jan. 4. 13:09
 13/17 anonim válasza:
58%
Kheopsz fáraó! Ugyanis az ő szavára - és nem parancsára - építették meg a világ legnagyobb piramisát. Az építkezés évtizedekig tartott, több százezren dolgoztak rajta. Soha senkiért nem áldoztak fel az emberek ennyi munkát és időt a történelemben.
2011. jan. 4. 22:52
 14/17 anonim ***** válasza:
64%
És Szibériában a gulág épitése.Egy információ szerint százezrek haltak meg az "infrastruktura " kialakitásakor.Sőt-ebben viszont elszörnyülködtem-a mocsár feltöltését emberi csontok szolgálták, u.is ott még nem sz voltak törmelék..Ha az irodalom hazudott akkor én is.
2011. jan. 5. 07:12
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a kérdés írója arra gondolt, hogy melyik uralkodó volt képes hatalmát és befolyását a legnagyobb mértékben érvényesíteni amellett, hogy alattvalói körében feltétlen tiszteletnek örvendett és szava szinte magát a törvényt jelentette.

Hát, én mindenképpen valamiféle despotikus, ókori keleti uralkodóra gondolnék, például egy korai perzsa sahra, vagy -ahogyan azt már mások is említették- egy egyiptomi fáraóra. Ha azonban a politikai hatalom irányában indulunk el, akkor VI. György, brit uralkodó, aki az 1930-as évek elején a történelem legnagyobb birodalma felett uralkodott.

Igen, nehéz kérdés, de érdekes. Mindenki maga döntse hát el, hogy melyik szempont fontos.

2011. jan. 5. 23:19
 16/17 anonim ***** válasza:
Röstellem, elírtam: V. György :(
2011. jan. 5. 23:21
 17/17 anonim ***** válasza:
Megmondom, ha megmondod ki volt a legnagyobb zeneszerző, festő, sportoló.....stb. Értelmetlen ezen vitatkozni.
2011. jan. 10. 19:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!