Ki volt Dobó Katalin, akiről utcákat, és iskolákat neveznek el?
Figyelt kérdés
2010. dec. 17. 09:27
1/11 anonim válasza:
Úgy látom a wikipédia csak a színésznő Dobó Katát említi.
Szerintem köze van Eger várának védőjéhez, Dobó Istvánhoz! Talán a felesége, anyja, nővére volt?
2/11 anonim válasza:
Dobó István lánya, ha jól tudom.
3/11 anonim válasza:
Az egyszeri egri várvédő nőt hívták Dobó Katicának, nem volt Dobó lánya és nem konkrét történelmi személy, hanem úgy általában azokra a nőkre mondták, akik ott voltak és öntötték a szurkot a törökre. Mint ahogy az egyszeri szovjet katonát is Szergejnek nevezte a köznyelv.
4/11 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Elég gáz, hogy Egerben nőttem fel, és senki soha nem tudta ezt... Még a volt gimim neve is a Dobó István Gimnázium. Egyébként honnan tudtad a választ 3. válaszadó?
2010. dec. 18. 10:35
5/11 anonim válasza:
Dobó Katica nem kitalált személy, valóban Dobó István lánya volt. Az viszont kitaláció, hogy részt vett volna az egri vár védelmében, ugyanis még csak 3 éves volt.
6/11 anonim válasza:
Dobó Katica (egri hős, Balassi Bálint felesége) tényleg kitalált személy, Tóth Kálmán 1862-es színdarabjának alakja: [link]
Ám DOBÓ KRISZTINA Dobó Istvánnak valós lánya, aki a híres egri várvédelem idején 1 éves volt, így abban nem vett részt. Ugyanakkor Balassi Bálint unokatestvére volt, akinek rövid ideig felesége is lett, ám azt érvénytelenítették: [link]
9/11 anonim válasza:
Mondjuk én is azt olvastam, hogy Katica a várkapitány lánya volt -
10/11 anonim válasza:
"De Dobó nejének a neve mi volt?"
Dobó István felesége lekcsei és alsószopori Sulyok Sára volt, akivel 1550. október 17-én kötött házasságot. E házasságból három gyermek született:
Ferenc, Damján, Krisztina.
(Wikipedia)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!