Mi volt az anyanyelve pl. Ferenc Józsefnek vagy Mária Teréziának?

Figyelt kérdés
Lehet furán hangzó kérdés, de mivel mindketten Bécsben születtek és mindketten a Habsburg-ház sarjai és Magyarország uralkodói lettek, felmerül bennem, hogy ők egyáltalán beszélték a magyar nyelvet ? Tudom a két személy nem egy kor, de ez nagyon érdekelne ... Sosem értettem meg, nem tudtam rájönni ennek a válaszára.
2010. dec. 10. 22:58
 1/9 anonim ***** válasza:
Nem beszéltek magyarul, mindketten németül beszéltek, az volt az anyanyelvük. Ferenc József felesége, Erzsébet királyné (Sissy) azért is lett olyan népszerű a magyarok körében, mert megtanult magyarul.
2010. dec. 10. 23:05
 2/9 anonim válasza:
64%
Mindkettejüknek a német volt az anyanyelvük.Magyarország a Habsburg birodalom része volt,tehát az osztrák császár,egyben magyar király is volt.De ugyanúgy a szerbek,horvátok,románok,szlovákok királya is volt.De mindkettejük nemzetisége osztrák és így az anyanyelve a német volt.Amúgy Mária Terézia tudott magyarul néhány szót,kifejezést,de nem azért mert annyira szeretett minket,csak ezzel akart nyalni a magyar nemeseknek,hogy álljanak mellé a többi trónkövetelővel szemben.Ferenc József a Kiegyezés után annyit megtanult magyarul,hogy:Minten nattyon szep,minten nattyon jo,mintennel mek fagyok elegetve.
2010. dec. 10. 23:57
 3/9 anonim ***** válasza:
27%

Nemcsak az uralkodók nem beszéltek magyarul,de a főurak sem.

Még Széchenyi is csak később tanult meg magyarul. A magyar a parasztok,a köznép nyelve volt csak. A szabadságharc után kezdett a magyar nyelv a főurak körében is elfogadott lenni.

2010. dec. 11. 07:15
 4/9 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy Ferenc József tudott magyarul.
2010. dec. 18. 19:47
 5/9 anonim ***** válasza:
Természetesen németül beszéltek, bécsi osztrák dialektusban. magyarul egyik se beszélt.
2011. ápr. 7. 14:35
 6/9 anonim válasza:
39%
teréz anya albán.
2011. aug. 16. 05:12
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Német anyanyelvűek voltak. Ferenc József különben igenis beszélt magyarul. Más kérdés, hogy nem szívesen használta. A magyar nyelv megtanulása nem egyéni döntés volt az uralkodó család köreiben. A birodalom összes nyelvét ismerniük kellett (román, horvát, cseh, stb.).

AdamD

2011. okt. 6. 11:54
 8/9 anonim ***** válasza:
Pontosan. Ferenc József természetesen tudott magyarul, mint ahogy csehül és horvátul is tudott. Azért írtam, hogy "természetese", mert a többi Habsburg uralkodó is általában jó nyelvérzékkel rendelkezett, meg persze őket uralkodónak nevelték, és ehhez hozzátartozott az alattvalók nyelveinek ismerete. Egyébként egyáltalán nem biztos, hogy az anyjuktól tanultak meg beszélni. Inkább a különféle dajkáktól, nevelőnőktől.
2013. febr. 23. 15:54
 9/9 anonim ***** válasza:
Ferenc Józsefnek kiváló nyelvérzéke volt,nagyon jól tudott magyarul,és még sok más nyelven is(cseh,horvát,olasz stb.)
2017. máj. 20. 16:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!