Bölcsek köve kérdése:

Josephus Flavius szerint mikor nevezte ki Octavianus Rómában Nagy Heródest Júdea királyává?

Figyelt kérdés

jan. 10. 19:04
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

A kutatók körében konszenzus van azzal kapcsolatosan, hogy az első olümpia, amelyről írásos emlékünk is van, az i.e. 776-ban volt.

Még mielőtt elterelődne más irányba az elmélkedésünk, kérlek válaszoljál a feltett kérdésemre, amivel én az állításodra reagáltam:

Mikor nem rendezték i.e. 776 után 4 évenként az olümpiai játékokat?

jan. 11. 13:35
 12/14 A kérdező kommentje:

Természetesen i.e. 776-tól minden 4. évben rendeztek olümpiát. Ezt lehet tanulmányozni a Lenglet Du Fresnoy, Nicolas (1647 - 1755) történész és enciklopédista a "Chronologische Tafeln der Algemeinen Historie mit Betrachtungen über die nötige Ordnung und Bücher" című könyvében ( [link] , [link] ) és azt is, hogy a 184. olümpia értelemszerűen i.e. 44-ben volt ( [link] ).

A Nagy Heródessel kapcsolatos kronológiai megadásai viszont hiányosak és hibásak, mivel a többi adat is nagy valószínűséggel tévesen van datálva...

jan. 12. 19:00
 13/14 anonim ***** válasza:

Egy igencsak rosszul dokumentált korszakról van szó. Kevés feljegyzés van az ókori olimpiákról és egyáltalán a korszakról. Tudjuk, hogy Olümpia eredetileg és elsősorban egy vallási központ volt. Tudjuk, hogy az első dokumentált eredmény idején, sőt már jóval korábban i.e. 572-től az Elisziek felügyelték a területet. Azt is tudjuk, hogy több helyen rendeztek hasonló játékokat. Abban nincs konszenzus, hogy mikor rendezték az első játékot Olümpiában, arról van konszenzus, hogy az első dokumentált eredmény i.e. 776-ból származik. Azonban akkor már egy ideje rendeztek ott játékokat.

Sokáig az is vita tárgyát képezte, hogy valójában 4 vagy 5 évente rendezték a játékokat. Abban sincs egyetértés, hogy mi vezetett az első Olümpiai játék megrendezéséhez. Van aki azt mondja Zeusz tiszteletére rendezték az elsőt, csakhogy a régészeti leletek alapján Zeusz temploma akkor még nem is állt. Az Olümpiai játékok mindenesetre egy idő után jelentős eseménynek számítottak. Tudjuk, hogy ismert filozófusok is megfordultak az eseményen. Sőt olyan jelentőségteljessé vált az esemény a görög kultúrában, hogy az idő múlását is elkezdték a megrendezett olimpiák szerint számolni. A két olimpia közt eltelt időszakot egy olympiad-nak nevezték.

Na most én igaz, hogy olvastam néhány könyvet az ókori játékokról, de sosem foglalkoztam konkrétan az olympia kutatásával és az emlékeim is halványultak. Amit elmondhatok, hogy valamelyik műben 4 évenkénti, valamelyikben 5 évenkénti rendezésről írnak. Van ahol 2-5 évente megrendezett játékokról írnak. Említenek járvány és háború miatt elmaradt játékokról. Ami közös motívum, az a holdfázishoz való kötődés. Azonban olvastam olyat, hogy a nyári napfordulót követő első teliholdkor rendezték. Olyat is ahol x számú teliholdat követő első újholdról volt szó. Persze a különbségek eredhetnek félrefordításokból, félreértésekből is. Ami közös, hogy az első feljegyzett eredmény esetében egyetlen megrendezett versenyszámot említenek. Azonban valahol távgyaloglást, máshol futóversenyt írnak. Ezen versenyszám győztesének a neve lett feljegyezve, mégis több helyen más-más nevet olvastam erre vonatkozólag is. Pedig valahol azt is említik, hogy egy Eliszi szakács nyerte a versenyt. Így volt-e? Nem voltam ott.

Mindenesetre ha az újkori olimpiákat nézzük, tudjuk, hogy ezt sem sikerült egzakt módon 4 évente megrendezni. Gondolj csak a legutóbb a Covid miatt egy évvel elhalasztott rendezésre. Tehát simán elképzelhető, hogy az ókorban is előfordult hasonló esemény. Ráadásul akkor az uralkodók kénye-kedve is változást hozhatott a játékok rendezésében. Mint például amikor a római korszakban Néró miatt volt évekkel elhalasztva a rendezés, majd amikor sor került rá, a császár minden versenyszámot megnyert. Szóval lehet vitatkozni de tény, hogy sokszor a vonatkozó irodalom is ellentmondásos.

De térjünk át Heródesre akinek uralkodása alatt Jézus született. Elvileg az eredeti elgondolás szerint Jézus születésétől számítjuk a jelenleg használt naptár szerinti időt. Csakhogy Heródes uralkodása elvileg kr.e 4-ben véget ért. Persze most már azt szokás állítani, hogy Jézus valójában i.e. 6-ban született. Karácsonykor. Csakhogy a Karácsonyi ünnepkör a római Saturnália ünnepére vezethető vissza, ami a téli napfordulóhoz kötődik. Ez pedig a Julián naptár szerinti 25.-ére esett, ami a Gergely naptár szerint viszont 20-21.-ére esik. Viszont ha csillagászati szempontból vizsgáljuk Jézus születésének időpontját a bibliai leírások alapján, akkor nyilvánvaló, hogy az adott csillagállás abban a korban csak nyáron következhetett be.

Aztán ott vannak a matuzsálemek a különféle népek legendáiban. Ezeket a leírásokat szó szerint fordították és lemásolták a századok alatt. Csak elfelejtették figyelembe venni, hogy anno az adott nép másképp számolta az időt és amikor egy évről írnak, az a mai naptár szerint esetleg 3 hónapot jelent. Volt amikor Rómában is csupán 10 hónapból állt egy év. Aztán ott vannak a különféle naptárreformok, amikor egyszerűen kihagytak heteket-hónapokat a naptárból, vagy hozzátoldottak néhány napot, hogy korrigálják a korai naptárok miatti pontatlanságot, eltolódást. Szóval én ilyen időtávlatokból fenntartással kezelek minden dátumot, mert a tapasztalataim azt mutatják, hogy semmi sem biztos. Belekötni meg bármibe lehet. Ha csak így online szeretnél kutatni, elég sok olimpiás könyv van a MEK-en, sőt konkrétan az ókori játékokkal foglalkozó mű is akad. Nem lesz könnyű menet biztos következtetést levonni. Majd írd le mire jutottál!

tegnapelőtt 01:01
 14/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a terjedelmes válaszodat. Maximálisan egyet tudok érteni azzal a véleményeddel, hogy sajnálatos módon sok esetben ahány forrás, annyiféle magyarázat... Azt viszont tudjuk, hogy a kutatók között konszenzus van arra nézve, mi szerint az i.e. 776-ban megtartott olümpiai játékok éve a görög időszámítás kezdete és azt is tudjuk, hogy a történészek és kronológusok gyakran az ókori görög időszámítás alapján adták meg a történelmi események időpontjait.

Írod, hogy "Csakhogy Heródes uralkodása elvileg kr.e 4-ben véget ért.". Ez szerintem tényleg csak elvileg lehetett így egy téves kalkulációra bazírozva, ugyanis Josephus Flavius azt írja az "Antiquitates Judaicae" ("Die jüdische Alterthümer") című könyvében, hogy a 184. olümpiai játékok idején, azaz i.e. 44-ben nevezte ki Octavianus Rómában Nagy Heródest Júdea királyáva, majd kinevezésének 37. évében távozott az elők sorából.

Számomra azért is fontos ez a kérdés, mert közel 30 éve kutatom a vallások misztériumainak kozmikus kapcsolatait és teljes mértékben meg vagyok arról győződve, hogy a történelmi Jézus i.e. 8.02.10-én jött a világra, ellentétben a sok hibás spekulációval. Ennek bizonygatását nem szándékozom itt elkezdeni, mert szerintem nem illik bele a történelem portál profiljába. Ha valakit érdekel, fel tudja venni velem üzenetek útján a kapcsolatot.

tegnap 18:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!