Szerintetek mi Z generacios fiatalok és az Alfa generációs gyerekek már megéljük azt a globális összeomlást amiről a tudósok beszélnek? Tényleg ez lesz a leghatalmasabb geopolitikai és társadalmi változás több ezer év óta?
A tudósok szerint viszonylag gyorsan végbe fog menni és az eletformank és a társadalmi rendszerünk nagyon drasztikusan át fog alakulni egészen egyszerűen mert a globális kapitalizmus nem fenntartható a klíma változás és a kritikus nyersanyagok hiánya miatt és ezzel együtt az egész eddigi társadalmi berendezkedésunk se.
Kicsit mint Demoklesz kardja lebeg a fejünk felett ez és en attól tartok olyan 50 60 éves korom között lesz ez a változás mikor már egeszsegem se lesz a régi .
Hogy lehet erre pszichológiailag felkészülni? Hogy most így élünk járjuk a világot korlátlanul szabadok vagyunk és utána majd hirtelen ennek vége lesz és jön egy teljesen új élet új világrend.
Szüleink akik most 40 50 évesek talán
megússzák meg a jövendő beli unokainknak meg nem fog fájni ha már ebben az új világban születnek mert nekik az lesz a normális de nekünk ez piszkosul nehéz lesz.
Mit gondoltok erről?
a 7 milliárd emberből nagyjából 1,5 milliárdnak van jó élete
ami nekünk nyugatiaknak globális összeomlás, az a legtöbb embernek csak egy átlagos hétfő
Én szerintem az egyetlen dolog, amit tenni lehet, hogy az ember nem gondol erre. Tudsz tenni ellene valamit? Nem. Akkor minek aggódni miatta?
Készülni tudsz rá? Nem, mert nem tudni mi lesz és mikor. Akkor minek aggódni miatta?
Személy szerint ezért nem nézek híreket, nem foglalkozom az ilyesmivel, hanem a saját életemet élem. Arra fókuszálok, ami felett megvan a kontroll. A többit igyekszem elengedni.
Épp a covid alatt figyeltem meg magamon, hogy mennyire rossz hatással volt rám a hírek napi szintű csekkolása. Ömlött az internetből a száz meg ezer új fertőzött, már itt meg ott is felütötte a fejét, ennyien haltak meg, stb.
A média nagyon meglovagolta - s bár valóban komoly járvány volt, de a hírekben irgalmatlanul rácuppannak a negatívumokra (ez könnyebben "eladható"). Viszont ennek jelentékeny hozadéka volt, hogy bizony a pszichés jólétet erősen megtorpedózta, kialakított egyfajta szorongást. Nemcsak nekem, másnak is.
"A tudósok szerint viszonylag gyorsan végbe fog menni" Azért nem minden tudós világvégehívő vészmadár.
Vannak problémák? Igen. Lesznek változások? Igen. Ennél sokkal pontosabbat nem tudunk. Ennél sokkal többről nincs "tudományos konszenzus".
Az is simán benne van a pakliba, hogy olyan lesz, mint a Római birodalom bukása. Akik benne éltek szinte észre se vették a változást, mert nem volt olyan nagy a változás 5-10 éves távokban nézve. Csak évszázadok távlatából visszanézve volt egyértelmű és szembetűnő a változás mértéke.
Nemtom, mikor olvastam ennél defetistább és antihumánusabb hozzászólást: "Én szerintem az egyetlen dolog, amit tenni lehet, hogy az ember nem gondol erre. Tudsz tenni ellene valamit? Nem. Akkor minek aggódni miatta?" Egyrészt buta félreveztés, másrészt nem is igaz.
Tehetsz ellene, még ha szerény eszközkészlettel is, és ténykedésed nem is biztosan elegendő. Viszont a tett tisztítja a lelkiismeretet, másrészt önirányító felnőttként viselkedsz, ha a szorongás helyett aktívan veszel részt az eseményekben.
Több síkon is tehetsz ellene.
1. az egyén szintjén önvizsgálatot végzel, mely fogyasztói magatartásodnak milyen következményei vannak. Vedd figyelembe az általad fogyasztott javak összes, természetet terhelő hatását, ökológiai árát, és az alapján dönts, h szükséged van-e arra a dologra.
1.1. élj olyan közegben, ami kevéssé terheli a környezetet,
1.2 vállalj olyan feladatokat, amik reparálják a már leromlott környezetet,
2. kisközösségedben ossz meg mindent, amire vmiért nincs/épp nincs/már nincs szükséged. Inkább bérelj, mint vásárolj. Szervezz pénz nélküli gazdaságot (mihelyst adózol vmi után, az állam a saját céljaira fogja használni az összeget, amik vagy egybeesnek a te céljaiddal, vagy nem),
3. mivel te még fiatal vagy, előtted a pályaválasztás: olyan munkát válassz, ami energiahatékonyságában és életet támogatásban szakít a boomerek által képviseltekkel (semmi baj a boomerekkel azon felül, h tehetetlenségük+fantáziátlanságuk+rugalmatlanságuk következtében ide kormányozták a világot). Jellemzően az ún. rózsaszín galléros munkák tartoznak ide,
4. olvass a tervezett közgazdasági zsugorodásról több szakirodalmat, fejlődj,
5. inspirálj másokat is arra, hogy megtalálja saját, nemanyagi boldogságmixét,
6. változtass szemléletet magadban és másokban,
7. változtasd meg a politikát és az államot.
H miért mondom ezt? Nekem kb. 10 évem van hátra, utána ez a világ kizárólagosa te világod lesz. Inkább ma kezdd a változásokat, mint holnap.
Sok sikert!
Kedves #5!
1. Te mikor vetted számba legutóbb a javaid természetterhelő hatását? Vezetsz listát? Végzel számításokat? Kíváncsi lennék, milyen eredmények jöttek ki, és a szemléletváltoztatásod milyen mértékű ökológiai-lábnyom különbözetet eredményezett az évek alatt!
1.1. Bocs, nem tehetem meg, hogy oda költözök, ahova kedvem szottyan.
1.2. Nem fogom az energiáimat arra pazarolni, hogy megreparáljam a romlott környezetet, mert felesleges. Csak azon lehet segíteni, aki szeretne változni - ellenkező esetben csak ellenállást fog szülni a próbálkozás (ture story, tapasztaltam, ezzel a dologgal pofára kellett essek és meg kellett tanulnom).
A munkám pedig segítő szakma, tehát reparálok eleget. Annak, aki kéri.
2. A megosztást már csinálom is. Most olcsóbb lett a kenyér?
+1: mégis mit béreljek?
3. 35 éves vagyok.
4. Nem érdekel a közgazdasági zsugorodás. Épp eről beszéltem.
5. Ez valahol a szakmám része is. Viszont azon kívül semmi közöm más boldogságmixéhez, azt nekik kell megtalálniuk. Ha kérdezik, segítek (lásd. 1.2-es pont).
6. Miért, miről és mire?
7. Aztán azt meg hogyan? Ennyi erővel azt is mondhatnám, hogy légyszíves Te oldd meg a geopolitikai helyzetet! Na EZ az, ami viszont tényleg antihumánus: olyan dolgot elvárni valakiktől, ami totálisan irreális, és köszönőviszonyban nincs a személy lehetőségeivel.
El kell fogadni, hogy vannak dolgok, amire nincs ráhatásunk. A politika és a világ "menetelése" is ilyen. Attól, hogy én rástresszelek arra, hogy az ökológiai lábnyomom kisebb legyen, nem fog az égegyadta világon változni semmi.
Persze, lehet jönni azzal, hogy "azért ilyen a világ, mert mindenki így gondolkodik". Na de ezaz. Ez így is van.
De, még ha tegyük fel, rendkívül sikeres vagyok, és valami csoda folytán 5000 ember életvitelét megváltoztatom... az még mindig pont egy nagy semmi - miközben a multik telepöfögik a világot szeméttel szó szerint nagyüzemben.
Lehet ideákat kergetni, illúziókat hajszolni, lehet szentimentálisan gondolkodni, de érdemes észrevenni a tézis mögött megbúvó problémát, miszerint köszönőviszonyban nincs a realitásokkal. Alapvető bölcselet, hogy azzal érdemes foglalkozni, ami felett megvan a kontroll. A többit pedig érdemes elengedni. A saját pszichés jóléted érdekében.
Az a baj az emberi természet is alapvetően hibás.meg mindig igazából osemberek vagyunk nem fejlődtünk igazából semmit mentálisan pl ezért baj az elhízás addig zabalnak egyesek ameg tehetik .
Vagy ezért vannak napjainkban az olyan sikeres populista pártok azt ígérik ami népszerű és győznek.
Az emberek többsége rendkívül buta és nem látja át a világot rövid látok csak rövidtávú haszont lesik.
Sajnos ami ide kellene az túl drasztikus és túl radikális hogy épp elmével végig lehessen vinni politikailag. 10% ára kellene visszesni az eletszinvonalunknak és maximum 2 milliárd ember élhetne aztán már 8 milliárdan vagyunk ezt nem lehet már megcsinálni.
Szerintem kellő számú pofon után mindent át lehet vinni az embereken. Itt van a COVID-járvány: az emberek semmit sem tanultak belőle, legfeljebb egy hajszálnyival gyakoribb lett a kézfertőtlenítő és a maszk, egyébként mindenki utazik, tobzódik mindenhol. Na de ha a következő 20 évben még két ilyen beüt, utána már senkinek nem kell magyarázni, hogy fenntarthatatlan a rendszer.
A gazdaság ugyanez, de ott fokozottan jelen van a ráció. A nyersanyaghiány sem úgy néz ki, hogy egyik pillanatról a másikra eltűnik és cső. Fokozatos drágulás, meg hozzá jön egy nagyobb, de kiheverhető pofon, utána pedig a gazdaság szereplői átértékelik, hogy mennyire érdemes rá bazírozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!