Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A Kádár rendszerben milyen...

A Kádár rendszerben milyen volt egy érettségi vizsga?

Figyelt kérdés

Mennyire volt nehéz?

Szigorúak voltak a vizsgáztatók?

Stb.

Van itt valaki aki akkor érettségizett?

ma 19:35
 1/3 anonim ***** válasza:
82%

Sokkal lazább volt, például semmilyen előírás nem volt arra, hogy tiltva lenne a mobiltelefon használata.

Viccet félretéve, nehéz összehasonlítani, mert egy teljesen más világ volt.

A vizsgáztatók személyisége nem a rendszertől függ.

Volt egy egységes tananyag (a tanároknak azért bőven volt lehetőségük ezen változtatni, ha az emberanyag megengedte, vagy megkívánta), azt számon kérték.

ma 19:50
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Én már nem a kádár rendszerben, hanem annak a végén a rendszerváltás "közepén" érettségiztem. Mi még a "régi" rendszer végóráiban kezdtük. Kiszámíthatóbb volt. Bizonyos téren nehezebb volt, de jobban lehetett tudni, milyen feladatokra lehet számítani. Én szakközépiskolában (a mai szakgimnázium elődje) végeztem. Ez egyszerre adott érettségit és szakmunkás bizonyítványt, de lehetett vele menni tovább egyetemre, főiskolára.

Talán a matek és a fizika önmagában nehezebb volt, mint a mai. De sokkal nagyobb óraszámban tanultuk, a szakmai tárgyakkal együtt. Így ez nem okozott nehézséget. Talán 2 évvel előttünk vezették be, hogy pl. a matek és a fizika esetén volt egy egységes feladatgyűjtemény amiből készültünk (így a feladatokat ismertük), és reggel talán fél nyolckor a TV-ben és a kossuth rádióban beolvasták !!! hogy melyik sorászmú feladatok lesznek abban az évben a matek és a fizika feladatok az érettségin. Reggel összeült egy bizottság és kitalálta. Ez ilyen "aranyos" dolog volt.

Ezen kívül nálunk volt magyar írásbeli. Itt ha jól emlékszem 2-3 feladatból kellett választani kvázi esszé írás volt (műelemzés, összehasonlító elemzés ilyenek).

Töriből nem volt csak szóbeli.

ma 19:57
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Nyolcvanban érettségiztem. A mostani emeltnek és egyetemi elbeszélgetésnek megfelelő rész ún. központi írásbeli + az egyetemen szóbeli felvételi volt, ahol tételt húztunk a teljes gimnáziumi anyagból.

Ja, a központi olyan két lapon volt, ami között volt egy indigó. A két lapot külön beszedték. Azt hiszem egyiket az iskola tartotta meg, az első lap pedig ment az egyetemnek. De! A tanárunk szólt, hogy az indigót vigyük haza. Aztán aznap, vagy másnap, már nem emlékszem, késő este leadták a helyes megoldást a tv ben. Az indigót a lámpa elé tartva néztük, egyezik- e.

ma 20:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!