Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az agy saját magáról gondolkod...

Az agy saját magáról gondolkodik? Tovább lent.

Figyelt kérdés

Gondoltatok már bele, h amikor pl. az agyadra gondolsz, hogy hogy nézhet ki, vagy hogy müködik, akkor tulajdonképpen az agy saját magáról gondolkodik?

Ne röhögjetek ki :) de ezen gondolkodok pár napja.

És még valami: Az agyunk vagyunk mi, vagy mi vagyunk az agyunk? Sok véleményt várok okosakat:) 23/L

2010. nov. 5. 19:35
 1/9 anonim ***** válasza:
86%
Az agyunk vagyunk mi, ÉS mi vagyunk az agyunk ;)
2010. nov. 5. 19:46
 2/9 anonim ***** válasza:
74%

az agy csak egy szerv, a gondolkodó én pedig már nem egy kézzel fogható dolog, inkább spirituális, de az agy hozza létre.

szerintem amit mondasz az valami olyasmi, mint amikor a számítógép futtatja magán a víruskeresőt.

az elég valószínű, legalábbis a tudomány mai állása szerint, hogy ha kivitelezhető lenne egy agyátültetés, akkor az új testet ugyanaz a személyiség irányítaná.

2010. nov. 5. 19:49
 3/9 anonim ***** válasza:
24%

hello.

Ezen én is gondolkodtam régebben, és kaptam egy ötletet ezzel kapcsolatban. Úgy néz ki a dolog, a második válaszoló példájára, hogy tényleg spirituális az a bizonyos "én", de nem az agy terméke, hanem az elméden(ami ez a meglátás szerint igazából az ember) belül jelenik meg az, amit érzékelsz, és az elméd használja a fizikumodat, hogy tapasztaljon, tulajdonképpen mind az agy és test transzformátor elméinknek. A tudatunk tehát elsődleges az anyaggal(test) szemben, és nem fordítva. Ez mellet szólhat az, hogy nekünk alapvetően csak érzetünk van a világról, mert ami megjelenik nekünk, az csupán egy mentális kép, nem pedig az, ami valójában van. Ami valójában van, azt érzékeinkkel nem tudjuk "megfogni". Szóval lehet nincs is tőlünk kívülálló matéria, lehet minden gondolatsor, mentális termék elméinkben/tudatunkban. :)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. nov. 5. 20:06
 4/9 anonim ***** válasza:
81%

Igen, saját magáról gondolkodik:

Gondolkodok, tehát vagyok.-gondolta az agy. :P

--------

A tudatod az agyban van, tested többi részéből érkező idegi impulzusokat is az agyad alakítja a tudatod számára érzékelhető tapintássá, látássá, hallássá stb.

2010. nov. 5. 20:11
 5/9 anonim ***** válasza:
82%

Ha biokémiailag nézed, akkor az "én" tudat nem több, csak egy rakat elektromos impulzus :) Biológiailag teljesen mindegy, hogy egy naplementéről, magadról, egy lepkéről gondolsz, más mintázattal, de ugyanúgy idegi impulzusként fog végigfutni az ideghálón a gondolat.

Maga a gondolat, az érzés amit kivált pont azért hasonló, bár hányszor előfordul, mert ugyanazokon a neuronokon fut végig.

Persze, ha kiderül, hogy a testet a lélek irányítja, akkor ennek, amit leírtam, semmi értelme, de jelenleg a tudományos biológiára több a bizonyíték :D

2010. nov. 5. 20:16
 6/9 anonim ***** válasza:
0%

LastOneLeft, megint elgondolkodtattál O.O

Lesz miről beszélgetni a "konferencián", ha egyszer eljutunk odáig, az biztos :)

2010. nov. 5. 20:35
 7/9 anonim ***** válasza:
77%

Igen, belegondoltam már, de szerintem ez nem nagy szám. Te el tudnád azt képzelni, hogy az agy mindenre tud gondolni, csak önmagára nem?

Ha úgy veszed, az agy csak egy végrehajtó szerv ugyan úgy, mint pl. a vese, vagy a máj. Más dolog, hogy a működése során tudat formálódik, amivel képes lesz önmagáról is gondolkodni. Olyan ez, mint ha abba gondolnál bele, hogy a szív, ami a vért pumpálja körbe a szervezetben, maga is saját vérellátással rendelkezik. Ő is a vérből szerzi a működéséhez elengedhetetlen anyagokat, az oxigént, a tápanyagokat, stb.

2010. nov. 5. 21:52
 8/9 anonim ***** válasza:

Picit elhamarkodott egy a kérdés. Nekem úgy tűnik, hogy nem öltél bele túl sok energiát abba, hogy megválaszold ezt a kérdést magadnak...

Nos. Az agyadnak nincsenek érzékszervei. Fogalma sincs, hogy hogy néz ki mindaddig, míg nem lát a szemeid segítségével egy másik emberi agyat. Ebből levonja a következtetést és elraktározza a memóriasejt, hogy legközelebb tudja, hogy ha agyra kell gondolni akkor minek kell, hogy eszébe(eszedbe) jusson.

Ha olyan világba születne egy gyerek ahol nincs olyan dolog amiből a saját tükörképét megláthatná és egy örök burok veszi körül, hogy a tapintásával sem tudhatna meg információkat saját magáról akkor ő sem tudná, hogy hogy néz ki saját maga mindaddig míg nem látja azt a saját szemével vagy nem tapintja ki a saját testén a dolgait.

Tehát. Csak arról tudsz gondolkozni amiről van információd. Amiről nincs arról nem. Rengeteg olyan dolog van a világon amiről még csak spekulálni sem tudsz. Még a létezéséről sem.

A másik kérdésre meg.. Ez kb olyan kérdés, hogy a szívünk vagyunk mi, vagy mi vagyunk a szívünk. Nincs működőképes autó motor nélkül illetve nincs működő agy vagy szív nélkül egy élő ember se.

Tehát az agyad az egy létfontosságú szerv ami nélkül nincs élet, de ezzel nincs egyedül, hiszen elég sok ilyen szerved van még ami nélkül nem lenne már életed.. És az agy sincs monopól helyzetbe a többi szervedhez képest, mert azt is táplálni kell. És a szíved felett szinte semmi befolyása NINCS.

2010. nov. 11. 13:50
 9/9 anonim ***** válasza:

"Gondoltatok már bele, h amikor pl. az agyadra gondolsz, hogy hogy nézhet ki, vagy hogy müködik, akkor tulajdonképpen az agy saját magáról gondolkodik?"

Gondoltál már arra, hogy amikor magadra gondolsz, akkor magadról gondolkodsz?

"Az agyunk vagyunk mi, vagy mi vagyunk az agyunk?"

Egyik sem. Én nemcsak egy agynak érzem magam legalábbis, hanem van szemem, kezem, szám, gyomrom meg sok minden másom is. Ha te egy tartályban úszó agy vagy, amely egy USB-csatlakozón át van számítógépre kötve és úgy gépel, akkor persze megértem a problémafelvetésedet.

2010. nov. 17. 05:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!