Véletlen, hogy a kutyafajtáik (maremannoi és abruzzoi) és a szürkemarhájuk is olyan, mint a magyar?
nov. 11. 21:39
1/9 Telelő Teve válasza:
Nem, hiszen az Észak-olasz tartományok is Habsburg befolyási övezet voltak sokáig. Az állatok könnyen kereskedhetőek voltak (kutyavásár, marhavásár) egy amúgy is kicsi földrajzi területen belül.
nov. 11. 21:48
2/9 A kérdező kommentje:
De miért Közép-Itáliában? Miért nem északon vannak ezek a fajták?
nov. 11. 22:47
3/9 anonim válasza:
Mert ott az Alpok van. Lejjebb inkább sík
nov. 12. 07:39
4/9 anonim válasza:
Erre az állatok genetikai vizsgálata adhat választ. Nem tudom készült e ilyen, de érdemes utána keresni, ha érdekel. Azt hallottam, hogy a maremannoi marha az valóban rokona a szürkemarhának, mert a megfogyatkozott hazai szürkemarha állomány vérfrissítésére ezt a fajtát használták. Valószínűleg állatkereskedelem révén terjedtek ezen fajták közös ősei. A szürke marhákat rendszeresen elhajtották Itáliába, hogy eladják őket. És a marhahajcsárok bizonyára juhászkutyákat is vittek magukkal, el is adhattak párat belőlük minden további nélkül.
De igazából az is lehet, hogy a két kutyafajta párhuzamos evolúció eredményeként lett hasonló. A külső hasonlóság nem minden esetben jelent közelebbi genetikai rokonságot a kutyák esetében.
Amúgy meg vannak olyan olasz marha és kutyafajták is amiknek semmi köze a magyar fajtákhoz.
nov. 12. 09:41
5/9 anonim válasza:
Az olasz szürke marha egész észak itáliában és középen is elterjedt. Csak azt azóta már turbózták, azaz inkább néz ki egy charolais-nek
nov. 12. 09:51
6/9 A kérdező kommentje:
maremmai szürkemarha: közép-olaszországi fajta. Küllemre és színre rendkívül hasonlít a magyar szürkemarhához, de kissé sötétebb és nagyobb a marmagassága. A két világháború között és a hetvenes években a magyar szürke vérfrissítésére használták.
Google
nov. 12. 12:36
7/9 A kérdező kommentje:
Én úgy vélekedek, hogy tengeren kerültek a marhák is meg a kutyák is Közép-Olaszországba. Észak-Olaszország tengeren is közelebb lett volna, ezért nem értem. Valami királyi kapcsolatra gondoltam, de Abruzzo és Maremma (Toszkána nem is merős a magyar történelemből. Gondoltam, Nagy Lajos és a nápolyiak, de az odébb van
nov. 12. 12:39
8/9 A kérdező kommentje:
Az abruzzoi kutya hegyi fajta magyar mércével. 1000 m körül elterjedt, ahol olyan a klíma mint a magyar Alföldön.
nov. 12. 12:51
9/9 anonim válasza:
Az állatokat inkább szárazföldön terelték el adott célállomásra, nem annyira tengeren. A magyar hajdúknak nem is voltak hajóik mellesleg. Hajóra csak úgy kerülhettek az állatok, ha mondjuk Horvátország területén el lettek adva ottani kereskedőknek, akik hajóval Itáliába vitték őket. Ilyen is történt természetesen, de jellemzőbb volt, hogy végig szárazföldön mennek. A távolság sem volt probléma ilyen szempontból, gondolj csak az amerikai cowboyokra akik még a hajdúknál is nagyobb távolságokat mentek.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!