Nem vagyok turanista, de a turanizmus a turáni népekről kapta a nevét, akik Közép-Ázsiában éltek/élnek. Az együttes meg Turan eztuszk istennőről nevezte el magát. Sok köze nincs egymáshoz a kettőnek azon túl, hogy mindegyik neve ugyanazt a négy betűt, meg egy ötödik betű változatait tartalmazza, történetesen azonos sorrendben.
2024. jún. 26. 15:49
3/64 2*Sü válasza:
Ahogy írtam, nem vagyok turanista, de megnyugtatásul elárulom, hogy a gyíkemberekben, a lapos földben és a chemtrail konteókban sem hiszek (vitázik is itt ezekkel eleget). De Turán, mint történeti régió létezik, ahogy a turanisták szokták az itt élő, innen származó népeket turáni népeknek nevezni és a magyarokat ezekkel közös eredetűnek, rokoninak állítani. (A szövegértést elősegítendő felhívnám a figyelmet, hogy különbség van az egyes szám első személy és a többes szám harmadik személy között.) Ennek viszont tényleg az égadta világon semmi köze ahhoz az etruszk istennőhöz, akit a véletlenek összjátéka miatt szintén Turannak hívtak, és amiből – az általad linkeltek alapján – az együttest elnevezték. (Legalábbis nem tudok róla, hogy Turan istennő és középperzsa történetírásban említett Turán, mint terület között lenne bármilyen etimológiai kapcsolat.)
2024. jún. 26. 21:19
4/64 A kérdező kommentje:
A turanizmus azt jelenti, hogy a magyar népet töröknek, a magyar nyelvet török nyelnek tartja valaki. Genetikai hasonlóságot / néprokonságot feltételez a magyarok, és a közép-ázsiai félmongoloid türk népek között. Általában türk tudatú neo-kun kisebbséghez tartozik, a Kunság területén lakik, vagy onnan származik és szeretné a magyarok múltját is átírni.
2024. jún. 27. 06:40
5/64 2*Sü válasza:
> A turanizmus azt jelenti, hogy a magyar népet töröknek, a magyar nyelvet török nyelnek tartja valaki. Genetikai hasonlóságot / néprokonságot feltételez a magyarok, és a közép-ázsiai félmongoloid türk népek között.
Ezt írtam én is.
2024. jún. 27. 09:06
6/64 anonim válasza:
Amúgy te mit gondolsz a proto-magyarok genetikai eredetéről? Mert az igaz hogy nem voltak tiszta ázsiaiak de kurvára nem hasonlítottak a mai magyarokra sem, legalábbis az a szegmensük akikhez a nyelvet kötni szokás.
2024. júl. 2. 20:46
7/64 A kérdező kommentje:
Azt gondolom, hogy az történt mint a Bolgárok esetében, akik sem nyelvet sem genetikát nem kaptak az eredeti honfoglaló Bulgároktól, csupán népük nevét.
A honfoglalók genetikailag extrém diverzek voltak, nagy eséllyel a mai magyar nyelv őse helyett nyugati-török nyelvet beszéltek, vagy ezt használták közvetítőnyelvként a törzseik között.
Nincs a honfoglaló magyarokkal sem nép (genetikai) rokonság, sem pedig nyelvrokonságunk.
2024. júl. 3. 14:24
8/64 anonim válasza:
Az obi-ugorokkal viszont van nyelvrokonságunk és a honfoglaló elit első generációs bevándorlói (Conq_Asia_Core) kapcsolódnak genetikailag a mai manysikhoz, méghozzá elég szorosan. Szóval biztosan volt a honfoglalók közt magyar nyelvű, mégha nem is csak ők hozhatták. Kizárólag a km-i alaplakossághoz kötni a nyelvet teljesen alaptalan.
2024. júl. 4. 08:49
9/64 anonim válasza:
De semmi okunk nincs azt feltételezni hogy a finnugor nyelvünk egy ős kárpát medencei nyelv lenne, főleg hogy már egyértelműen bebizonyították a kapcsolódást a honfoglalók és a legközelebbi nyelvrokonaink között.
A hármas európai-afrikai-őslakos eredetű latinók esetében se jutna eszébe senkinek az őslakosoktól eredeztetni a portugál és spanyol nyelvet. Még akkor sem ha amúgy nem lennének a kialakulásukról konkrét történeti forrásaink.
2024. júl. 4. 22:04
10/64 anonim válasza:
A magyar nyelv valamikor a szarmata kor és a honfoglalás között áramolhatott be ide, lehet több hullámban. A magyar nyelv szarmaták előtti km-i jelenlétére semmi bizonyíték nincs. Vagy ha van akkor kérlek linkeld be mert én nem ismerem.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!