Miért kérdezünk? Válaszlánc: 1. Miért kérdezed? (Megkerülő visszakérdezés.) 2. Információ szerzése céljából kérdezünk. (Többnyire igaz. Enyhe tautológia.) 3...?
3. Mert nem vagyunk biztosak valamiben.
4. Cselekvés előtt kérdezünk, hogy szabad e...
5. Mert te vagy a tanár és feleltetsz egy diákot.
6. Hogy legyen mit kérdezni.
És ezt még naphosszat lehetne folytatni...
A kérdés csak ennyi: "Miért kérdezünk?"
Ez a kérdés azonban nagyon sokféle értelmet hordozhat.
Az itt közölt szövegem többi része: a saját magam részére adott válaszaim láncolatának töredéke.
Azért írtam le ezeket is, hogy magam is rámutassak a kérdés tartalmának és az adható válaszok sokrétűségére.
Azért kérdezünk, mert valamit meg akarunk tudni. És persze van elég sok fajtája a kérdéseknek is, egészen az ál kérdésekig, a megtévesztő állító, megvezető kérdésekig bezáróan.
Mellékesen talán hasznos a kérdés jellegéből adódóan, hogy érdemes a jól tagolt írást is nézni, amit véletlenül mellőzöl a kérdés kiírásban és több kérdés is egybefolyik benne.
1. A "válaszlánc" kihagyható, mert nincs ott egy folyamatos beszélgetés részlete és szerintem kihagyható a "megkerülő" is, mivel a visszakérdezés nem a válasz megkerülését jelenti (legalábbis normál esetben).
2. A második pedig a kérdés leglényegibb értelme és alapvetően megválaszoltad vele a kérdésedet is. A "tautológia" is nekem kérdéses, hogy miért került bele.
3. Gondolom ott meg további kérdések fajtáira lennél kíváncsi és arra ott van néhány link.
Remélem valamennyire ezek a kiegészítések is jól jönnek a beszéd (kérdések, stb) értelmezésének témaköréhez. Amúgy a kérdések fajtáit csoportosították és vannak még a neten ilyen listák példákkal - elég rákeresni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!