Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A soha meddig tart ebben a...

A soha meddig tart ebben a kontextusban?

Figyelt kérdés

"Soha nem foglak elhagyni"

Ha elhunyt, akkor az "ígéretben" a soha az addig amíg éleket jelenti?

máj. 4. 19:21
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Gyönyörű kérdés. :) Jogász munkám során számtalan hasonló értelmezési kérdésen kellett "vérre menő" vitát folytatni. Prima facie:

1. Nyelvtani / formállogikai értelmezés szerint a "soha nem foglak [...]" kifejezés alatt a kijelentés pillanatától kezdődő és a végtelen jövő felé folytatódó idővektor értendő.

2. De a nyilatkozó cselekvőképessége/jogalanyisága megszűnik a halálával, ezért a "nem elhagyásra" vonatkozó kötelezettségvállalása ténylegesen az ő haláláig áll fenn.

3. Tovább finomítható a megállapítás azzal, hogy elhagyni konkrét személyt lehet, ezért ha a "nem elhagyandó" személy előbb elhalálozik, mint az el nem hagyásra kötelezettséget vállaló személy, akkor az el nem hagyási kötelezettség az ő halálával is megszűnik.

Az el nem hagyási kötelezettség alanyi szempontból mindkét oldalon személyhez kötött, ezért átruházásra vagy egyéb jogutódlásra nem kerülhet sor.

máj. 4. 19:52
 2/8 A kérdező kommentje:
Uhh, nem gondoltam, hogy válaszol valaki a kérdésemre. Nagyon szépen köszönöm!
máj. 4. 20:02
 3/8 anonim ***** válasza:
20%

A "soha" kifejezés ebben a kontextusban ezt jelenti:

"Élj a mának, hallgass a primitív szaporodási ösztöneidre te faroklény, ne törődj azzal, hogy a kapcsolat építésére fordított minden pénzed és egyéb energiád csak addig jelent előnyt számodra, míg én meg nem gondolom magam, és váratlanul le nem lépek."

máj. 4. 20:11
 4/8 A kérdező kommentje:

3-as! Most egy picit megsajnáltalak, ha nem baj :)

Amúgy ez egy apa igérete volt a kislányának, aki haragudott rá mert "elhagyta" azzal, hogy meghalt. És ez a kislány felnőve most ezt hallotta a kisfiától akit egyedül nevel: "Ugye sosem fogsz elhagyni?" (mert a suliban egyik gyereket a szüleik nagyszülőkre pakolták és elmentek Amerikába)

((én azért kiegészítettem az "ígéretem" az amíg élekkel. És persze igyekszem egészséges életmódot folytatni, hogy legyek is mellette míg felnő 😁😁

máj. 4. 20:40
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező - legalább neked van egy kis empátiád velem (hármassal) szemben!

😁

máj. 4. 20:56
 6/8 MDaniel98 ***** válasza:
100%
Hát a házasság is addig tart amíg a halál el nem választ.
máj. 5. 16:11
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Valahogy ide passzolónak érzem, azt a történetet, amikor két és fél éves kisfiammal sétálva megkérdezte, hogy egy néninek miért van akkora nagy pocakja. Dióhéjban és az ő szintjén el kellett magyaráznom a terhességet. Ekkor megkérdezte, hogy ő is így növekedett-e az Anya pocakjában. Mondtam neki, hogy nem, ő nem az Anya pocakjában, hanem egy másik néni, a szülő-anyukája pocakjában növekedett, de amikor megszületett, akkor az a néni nem tudta hova hazavinni, és örökbe-adta. Mi pedig örökbefogadtuk, és mi hoztuk haza a kórházból, mi lettünk a családja. Anya lett az anyukája, én lettem az apukája. Figyeltem az arcát, érezni lehetett, ahogy a zakatolnak az agyában a gondolatok, ahogy feldolgozza a hallottakat, aztán végül rám emelte a tekintetét, és azt kérdezte:

- Apa, az hogy örökbefogadtál, az azt jelenti, hogy most már örökre te leszel az apukám?

Előbb csak bólogatni tudtam, annyira meghatódtam a kérdéstől, és amikor a hangom megjött végre, azt mondtam neki:

- Igen kisfiam. Azt jelenti.

Megnyugodott, a világ újra kerek lett, megszorította a kezemet, és mentünk tovább...

máj. 5. 17:44
 8/8 A kérdező kommentje:
Ez aranyos 🙂
máj. 6. 05:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!