Sokak számára miért olyan izgalmas a történelem mikor önmagát ismétli?
Szerintem közhely hogy önmagat ismétli.
Nem igaz valojaban
Van az a szint, ahol helytálló a meglátásod.
Akinek kicsit komolyabb ismeretei vannak, észreveszi a különbségeket, felismeri a mozgató erőket, kicsit a természetjárást juttattad eszembe.
Aki a szerpentin parkolójából néz körül, annak minden domb csak domb, minden erdő csak rengeteg fa.
Aki pedig veszi a fáradságot, és személyes tapasztalatra vágyik, netán még képezi is magát hogy hol mit lehet találni, örök és kimeríthetetlen, izgalmas elfoglaltságot talál magának.
Hogy miért izgalmas? A kíváncsiságtól. Akiben pedig ilyen nincs (vagy szelektív) az ezt soha nem értheti meg.
A kíváncsi ember számára két falevél se egyforma, még ha 100 másik ember számára az is.
Te szeretnél valamit megérteni, ami nem érdekel. Nos ez sajnos nem fog menni.
Az Árpád-korban volt az, hogy egy öreg király odaadta a fiának pl. az erdélyi hercegséget, a fiú pedig Erdélyben kiépítette a maga hatalmi bázisát, amire támaszkodva az apjára támadt, hogy megszerezze tőle a királyi címet. Hosszú évekig polgárháború dúlt az öreg király és a fia, a herceg között.
Idővel az öreg király meghalt, a fia lett a király. És mit csinált? Odaadta a saját fiának erdélyi hercegséget. A saját fia ott kiépítette a maga hatalmi bázisát, amire támaszkodva háborút indított az apja ellen, majd az apja meghalt és a fiú lett a király.
És az új király a saját fiának odaadta az erdélyi hercegséget, aki kiépítette ott a maga hatalmi bázisát és az apjára támadt és bla bla bla....
DE MIÉRT? Hogy a fenébe történhet az, hogy ha adott egy herceg, aki az apja ellen háborúzik, majd idővel ő lesz a király, hogy a fenébe tudja ugyanazt csinálni, hogy a saját fiának adja oda a "fele királyságát", hogy az utána a hatalmára törjön pont úgy, ahogy ő maga is csinálta a saját apja ellen?
Ez neked lehet, hogy unalmas, de annak, aki imádja a történelmet, ezer kérdése támad, tudni akarja, hogy a fenébe lehetséges ez! Én legszívesebben visszamennék a múltba és sorra kikérdezném őket erről... A történelem ismétli önmagát és unalmas, aha persze, épp hogy ezért izgalmas!
A történelem tele van ilyennel. Lehet, hogy előttük már megtörtént minden, de az adott személy a saját adott helyzetében az orráig sem lát, csak a mindennapos problémái, érdekei szorítják korlátok közé. Minden ember így él, szemellenzővel, és vígan elköveti ugyanazokat a hibákat, amiket már elkövettek előtte is. Olyan törvényszerűségek, mintázatok rajzolódnak ki, amik az ember akarata ellenére történnek, átívelnek az egyénen, akár térben, akár időben. Az emberek tesznek-vesznek mint a hangyák, mindenki csak azt látja, ami éppen előtte van. És ha kicsit eltávolodva nézünk erre rá, akkor azt látjuk, hogy mégis vannak törvényszerűségek, amik mozgatják ezeket a kis hangyákat még akkor is, ha fogalmuk sincs róla. Ha szerinted ez unalmas, akkor te hülye vagy.
Egyébként is, minek kell más boldogságába belepofázni, vannak emberek, akiknek ezek a dolgok örömet okoznak, mit fáj ez neked?
De különben is, amikor az ember történelemmel foglalkozik, ez csak egy dolog a sok közül, ezer szépsége, izgalma van, és valójában nekem soha nem jutott eszembe, hogy a dolgok ismételnék magukat. Inkább mintázatok, bizonyos összefüggések, törvényszerűségek vannak, de ezek nem egyenlőek az ismétléssel. Elég bugyuta és naiv hozzáállás az, ha valaki azt állítja, hogy azért unalmas a történelem, mert a dolgok ismétlik benne magukat. Csak annak juthat eszébe ilyen hülyeség, aki nem is ismeri.
De nem is kell neked szeretned, sajnálhatod, hogy mennyi szépségről maradsz le. Inkább menj vissza a kedvenc számítógépes játékodba, és játszd végig a kedvenc pályádat ezredszerre is, mert neked az okoz örömet, mégis újra és újra végigjátszod, hiába ismétli önmagát... Vagy nézd meg a kedvenc filmedet újra, sokszor újranézve egy filmet még jobb élménye van az embernek, amikor először látja. Nem minden ismétlés unalmas, vannak az ismétlődéseknek előnyei is, főleg ha az ember szereti a dolgot. De mint írtam, ilyen "egy az egyben" ismétlődések a történelemben nincsenek, valójában nem ismétlődésekről beszélünk, hanem törvényszerűségekről, és ezek megléte nem teszik unalmassá a történelmet. :D
Sok minden nem izgalmas a világon, amíg nem értesz hozzá. És ha szerinted mindig ugyanazok a dolgok ismétlődnek pont ugyanúgy, illetve „minden uralkodót csak a pénz és a hatalom motivál”, akkor te bizony nem értesz hozzá.
De nem is tudom, miért várod, hogy egy törikönyvet elolvasva már értenél a történelemhez. Engem sem érdekelt a történelem, amíg csak azt a száraz összefüggéstelen politikatörténetet ismertem, ami a törikönyvekben van! Mert ugye kezdjük már ott, hogy a történelem nemcsak a politika történelméről szól, mint "egy történelemkönyvben", ami mindent mással alig foglalkozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!