VIII. Henrik - nőcsábász, egyházalapító, szigorú uralkodó. Hogyan lelehetne jellemezni ezt a sok oldalú királyt?
Jellemezni? Egy szóban: csapodár.
És tényleg sok oldala volt, mert iszonyatosan kövér volt.
Nem volt egy szimpatikus ember, de nekem egy zseninek tűnik. Az Anglikán Egyház létrehozása elég nyereséges volt.
Persze, én nem vagyok annyira jártas a töriben, ezért kérdezlek titeket.
Nem volt zseni. Egyház politikája sem valami mester terv volt, hanem rögtönzés, mert nem hagyták elválni.
Hogy nő csábász volt-e? Igen, de azért messze nem valami kirívó eset.
Azt pedig meg kell érteni, hogy abban a korban egy uralkodónak egy de annál nagyobb kötelessége volt a királyság belső stabilitásának megtartása érdekében: egy törvényes fiú utódót nemzeni. Ha ez nem sikerült, akkor jöttek a polgárháborúk és örökösödési háborúk.
A sok válás nem azért volt, mert nőcsábász volt, hanem előbbi okból. Ha csak nőcsábász lett volna, ahhoz nem kellett volna egyszer se válnia. Egy uralkodónak el volt nézve, ha a felesége mellett tart néhány tucat szeretőt.
Szerintem inkább elég peches volt. Nem őt szánták a trónra, aztán kétes körülmények között elvette a bátyja özvegyét, ami persze megkérdőjelezhető volt.
Sokáig nem sikerült fiú örököst biztosítani az országnak, akkor is csak egyet.
Kicsapongó volt, persze, és forrófejű, és nagyon hamar hazavágta az egészségét. Az udvar meg nyilván tele volt haszonlesőkkel meg spionokkal, de melyik nem?
Végül mégse sikerült nagy dinasztia folytatását biztosítani, de erről már nem tudott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!