A tatárok a pusztítás után miért nem jöttek vissza Magyarországra?
Na, nem mintha hiányoztak volna. 😅
Viszont váratlanul mentek el.
Azért nem jöttek vissza, mert már megkapták amit akartak, vagy közbejött valami, és elfelejtkeztek Magyarországról?
Visszajöttek.
Bő negyven évvel később (1285) volt egy második tatárjárás, de az korán sem volt olyan sikeres mongol szempontból (főleg nem olyan pusztító), mint az első.
Visszajöttek???
Na, most vagy a NAT 2020-as tananyag nem említi ezt, vagy én voltam figyelmetlen.
Nem tudjuk. Igazából még azt sem tudjuk, hogy miért mentek el, sőt, azt sem, hogy miért jöttek.
Utóbbira logikus válasz az, hogy "területszerzés", azonban vannak olyan források és azokra épülő elméletek, amelyek szerint magasról szartak ránk, a céljuk az eurázsiai területek voltak, idáig pedig csak felderítés céljából jöttek, de mivel nem nagyon találtak igazi ellenállást, hát el is foglaltak mindent, hogy a valódi céljuk, eurázsia, védve legyen.
A kivonulásra is van pár elmélet, legnépszerűbb a nagykán halála, de semmi hiteles bizonyíték nincs erre.
Hogy miért nem tértek vissza, na lám meglepetés, ezt is csak találgatni tudják. Egyesek szerint az esőzések elmosták az egész Alföldet, ami erősen hátrányos egy lovas hadsereg számára, mások szerint meg épp ellenkezőleg, az Alföldi nap felperzselt mindent, ahogy az itt lenni szokott és azt a temérdek mennyiségű lovat (több százezer) egyszerűen nem tudták etetni, nem volt megfelelő mennyiségű/méretű legelő. Meg léteznek olyan elméletek is, amelyeknek köze sincs a lovassághoz, mint például a fentebb említett dolog is, hogy nem is nagyon akartak itt semmit, csak felderíteni.
Lényeg a lényeg, nem tudunk az egészről igazából semmit. Nem éppen a pontos dokumentációról volt híres a Mongol Birodalom.
Azt hiszem, mégiscsak jól emlékeztem.
A hivatalos gimnáziumi tananyag nem tartalmazza a második tatárjárást, meg sem említi:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!