Mit fog az elit csinálni azzal a hatalmas munkanélküli embertömeggel amelyet a robotizáció fog követni?
Egy járvány elengedése?
Vagy kötelező fogamzásgátlás?
Nyilván már nem lesz rájuk szükségük, hogyan fognak megszabadulni tőlük?
Ha valaha bekövetkezik olyan, hogy az emberek nagyrésze használhatatlannak fog számítani a munkaerőpiac szempontjából, akkor valószínűleg lesz olyan alanyi jogon járó alapjövedelem amiből átlagos életszínvonalon meg lehet élni.
Egyébként nem csak az átlagos vagy átlag alatti IQ-val rendelkezők szorulnának ki a munkaerőpiacról. Én pl. átlag feletti IQ-ju vagyok, de humán beállítottságú, a programozáshoz, robotikához meg társaihoz síkhülye vagyok. Így a relatíve magam intelligencia szintem ellenére ugyanúgy haszontalan tagja lennék egy ilyen elképzelt futurisztikus tech-társadalomnak mint a 8 általánosos kukás Józsi.
Viszont egyelőre még baromi messze vagyunk ettől a szinttől, főleg itt Magyarországon. És valószínűleg nem is pont olyan irányba fog fejlődni a technika és társadalom 100 év múlva mint amilyen irányra most tippelünk. Pl:120 éve úgy gondolták repülő autók lesznek, meg egy repülőtáska segítségével fogunk teniszezni. Na ezek pont nem valósultak meg, de olyan dolgok meg igen amikre akkoriban senki sem gondolt. Pl:olyanra pont nem tippelt senki sem, hogy egy zsebben hordozható számítógéppel fogunk mászkálni mindenféle.
Á, hagyjad. A kérődző egy született gépromboló, az agya egy csirkéével vetekszik (elnézést a csirkétől).
Teljesen felesleges érvelni neki, nem érti. De cserébe viszont makacs, mint egy öszvér (elnézést az öszvértől).
Na, az ilyen embereknek valóban van félnivalójuk!
#20! De a többieknek is szól, akik szerint ezek a szakmák olyan "simán tanulhatók".
Véletlenül sem szeretnék tiszteletlen lenni, mert tényleg minden elismerésem azoké az embereké, akik 8-12 órákat húznak le a gyárakban (én biztos nem tudnám ezt csinálni), de azt hiszem, sokan itt nincsenek vele tisztában, hogy mire képes és mire nem képes az a réteg, aki ott dolgozik, elsősorban operátori szinten. Főleg az ország keleti részében (és most tényekről beszélek, nem előítéletekről), de egyébként globálisan is igaz.
És nem pár emberről beszélünk, hanem tízezrekről. Sőt, talán keveset mondtam.
Egészen biztos vagyok benne, hogy ők nem lennének képesek átképezni magukat. Néhányuk talán igen, de tömegesen esélytelen. Napi szinten foglalkozom a fizikai állományú gyári dolgozók alkalmassági vizsgálatával, tehát nem a levegőbe beszélek.
És valaki nagy hozzáértő leírhatná azt is, hogy az AI és a robotizáció milyen munkaköröket fog pontosan teremteni, illetve, hogy az milyen létszámigénnyel jár? Főleg azokhoz képest, amik viszont ezen technológiai innovációk hatására megszűnnek...?
Ezzel az a helyzet, hogy ez nem holnap reggel lesz. Van annyi idejük, hogy a gyerekük már a megfelelő képzést kapja.
Ők meg majd vándorolnak a még meglévő helyekre, ha kell.
Tudod, ha most idehoznád egy 100000 évvel ezelőtt élt ősember gyerekét, ő gond nélkül képes lenne megtanulni minden mai tudást. Ha olyanok a képességei, kutató, vagy egyetemi tanár is lehetne.
Van annyi időnk?
Az USA-ban egyre több az olyan bolt, ahol nincs eladó. Minek? Minden automatizált. Ez egy lassan 4 éves videó:
https://www.youtube.com/watch?v=6ZVvRMygKLc
Az amazon raktáraiban már 7 évvel ezelőtt is alig volt ember:
https://www.youtube.com/watch?v=4sEVX4mPuto
(Sry, nem amazon reklám, de ők az úttörők ebben, pont az ő videójukat találtam meg, de nem egyedülálló a történet)
Nálunk a helyi ipari parkban egyre gyakoribbak a leépítések, mert a gyártósorokat automaztizálják. Amit eddig 4-5 ember szolgált ki, oda elég 1. Tehát nem tengerentúli csodákról beszélünk, és nem hosszú évtizedekről. Folyamatosan alakítják át a gépparkokat a gyárak.
Még meglévő helyek? Hova? Egyre kevesebb lesz! "Szakmán belül" nem lesz hova menni. Ez munkaerőpiaci szempontból azt jelenti, hogy munkaerőtöbblet keletkezik. Más szóval: munkanélküliség.
És akkor mi van?
Annak idején is, akit a mezőgazdaságból kirúgtak, nem a mezőgazdaságban helyezkedett el.
De ezt már annyiszor megírtuk...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!