Igaz ember vagy gazember volt-e Enguerrand de Marigny?

Figyelt kérdés
Tudjátok, IV., avagy Szép Fülöp főminiszterére gondolok, aki Druon Elátkozott királyaiban is, és más irodalmi műben is megjelenik. Az tény, hogy válságkezeléshez nagyon értett, és megelőzte a saját korát. De amit a templomosokkal művelt, hogy a zsidókon próbálta a nyúzóbicskáját (ami a lombard bankárokba beletört), és hogy a saját fivéreit és unokatestvérét is (aki majdnem pápa lett) magas egyházi méltóságokhoz juttatta, az nem vall éppen tiszta kezekre. Én úgy látom, hogy manapság nála nagyobb gazember politikusok is futkároznak a világban, akik megússzák viselt dolgaikat anélkül, hogy kötelet kapnának a nyakukba. Ti mit gondoltok Enguerramd-ról? Victor Hugo igaz embernek mondta A párizsi Notre Dame-ban.

#politikus #történelem #korrupció #középkor #Enguerrand de Marigny #Az elátkozott királyok
2023. aug. 15. 17:41
 1/2 MDaniel98 ***** válasza:
100%
Ezek alapján nem nevezném igaz embernek, bár elképzelhető, hogy olyan hatalommal mint ami neki volt nem is nagyon lehet annak maradni. Sajnos a legelsőbb körökben, ha nem vagy megfelelő mértékben gátlástalan nem sokáig tudsz érvényesülni, legalábbis én ezt figyeltem meg.
2023. aug. 21. 09:23
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszi az értékes választ. Szerintem is afféle fordított Tartuffe volt, már ahogy Druon mester leírta: alapjában véve jó ember lett volna, de ahhoz, hogy megszerezze, majd megtartsa a hatalmát, elég sok ocsmányságot el kellett követnie.
2023. aug. 21. 10:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!