Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mikor fogjuk a 2010-es éveket...

Mikor fogjuk a 2010-es éveket simán csak "10-es" éveknek nevezni?

Figyelt kérdés

Az 1980-as éveket is a legtöbbször csak 80-as éveknek vagy az 1990-es éveket csak 90-es éveknek nevezzük. A 2000-res évek az kicsit kakuktojás ebből a szempontból mert ott nem tudjuk másképp mondani maximum úgy hogy 2000-res évek eleje.

De vissza térve az alap kérdéshez mikor mondjuk majd hogy 10-es évek?

Meg mikor mondták először hogy 80-as évek? Már a 90-es években is gyakran mondták hogy 80-as évek? Tudom persze sokan már most is mondják hogy 10-es évek de én például így még nem halottam időszakra vonatkozó kijelentés hanem max azt hogy '10-től 14-ig voltam gimis vagy valahogy így.

De úgy ahogyan most beszélünk a 10-es évekről vagy 20-as évekről, vagy akár a 80-as évekről, ebben a formában még nem elterjedt hivatkozni 10-es évekként a 2010 és 2020 közötti időszakra.

2023. aug. 4. 23:51
 1/3 A kérdező kommentje:
Szerintem kb 2040 után fogunk 10-es meg 20-as évekről beszélni. Akkor már nem lenne furcsa.
2023. aug. 4. 23:54
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Én szoktam úgy használni, hogy 2000-es évek és sokan mások is a környezetben. Ha múlt időben fejezünk ki olyasmit, hogy pl. "A trapéznadrág a 2000-es években divat volt", akkor elég egyértelmű, hogy nem erre az évszázadra, hanem a 2000-2010 közötti évtizedre gondolunk.

Egyébként a 2000-es évek második felében gyerekként már hallottam olyanokat, hogy "90-es évek", szóval szerintem pár év múlva már nem lesz furcsa az sem, hogy a 10-es évek.

2023. aug. 5. 00:37
 3/3 A kérdező kommentje:

"Én szoktam úgy használni, hogy 2000-es évek és sokan mások is a környezetben. "

Ezt én is szoktam. De pont ezért írtam hogy az kakukktojás mert azon igazából nincs mit egyszerűsíteni, így vagy úgy mindenképpen 2000-res éveknek mondjuk.

"Egyébként a 2000-es évek második felében gyerekként már hallottam olyanokat, hogy "90-es évek", szóval szerintem pár év múlva már nem lesz furcsa az sem, hogy a 10-es évek."

Szerintem pár év múlva még biztosan nem fogják használni sokan hogy 10-es évek. Ha pusztán csak egy matekműveltként fogjuk fel akkor mint ahogyan a te példádban a 2000-res évek második felében már 90-es évekeztek így gondolhatnánk hogy mint ahogyan mondod pár év múlva már 10-es évekezni fognak, de szerintem ez nem lesz igaz mert valahogy kisebbnek tűnik a változás mint akkor volt, hiszen ott egy évezredet zártunk le és hagytunk a hátunk mögött így az nagyon gyorsan hozta magával a 90-es évek elterjedését de jelenleg a 2010-es évek szentimentálisan sokkal közelibben hatnak a 2020-as évekhez mint amennyire a 90-es a 2000-res évekhez.

2023. aug. 5. 01:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!