Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Melyik szlovák politikus pap...

Melyik szlovák politikus pap mondta hogy "Magyarországon kívül nincs élet vagy ha van az nem olyan" az első szlovák államban volt és pap is volt?

Figyelt kérdés

2023. febr. 14. 11:12
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Ezt nem tudom, de a mondattal Jókai Mór „A kőszívű ember fiai” c. regényében találkoztam először, persze latinul:

„Extra Hungariam non est vita,

si est vita, non est ita”

tehát a mondás maga valószínűleg régebbi eredetű a századfordulónál. Mindenesetre a latin mondás alapján is kereshető, így legalább több kutatási találat is hozzáférhetővé válik az eredeti kérdére, amire a választ sajnos nem tudom.

2023. febr. 14. 15:42
 2/2 anonim ***** válasza:
83%

Ezt találtam még:

IDÉZET KEZDETE

Lazari Ágoston (1635-1693), aki Rosnerral egy időben (1659-1660) volt wittenbergi hallgató, lőcsei német lelkész korában beszédet mondott az 1684-ben elhunyt id. Spielenberger Dávid temetésén. Egyebek között felidézte Lőcse ostromát, 1683. dec. 10-ének éjszakáját, amikor kigyulladt a város, utalt a bajokra, szenvedésekre, majd így szólt:

Ihr lieben vorfahren, wo bleibet euer Sprichwort, Extra Pannoniam non est vita: aut si est vita, certe non est ita. Ausser Ungarn ist kein Leben: oder so ja noch anderswo ein Leben; ists doch nicht eben. Wir eure Kinder, reden anjtzo gar anders: In Pannonia non est vita: aut si est vita, certe non est ita. In Ungarn ist kein Leben, oder so ja noch ein Leben, ists doch nicht so eben. Also hat uns Gott durch oberwehnte Züchtigung zur Erkantnüss der Sünden bringen wollen...[50]

Lazari Ágoston véleménye szerint a szállóige éppúgy régi, mint minden XVII. századi használójánál, értelme azonban más: Magirustól Rosnerig mindenki Magyarország természeti bőségére vonatkoztatta, a lőcsei pap a régi Hungária boldog életét általában kívánja felidézni vele. A két értelmezés közötti különbség nem áthidalhatatlan, de nem is lényegtelen. Lazari olyasféleképpen idézi a "régi jó időket" a szállóigével, mint később Tóth Béla, csak persze egészen más elvi alapon, s a lőcsei pap mondatait nem igen szabad másképpen értelmeznünk, mint hogy a szállóige érvényességi köre az ő idejére még a történeti szférában sem szilárdult meg teljesen.

IDÉZET VÉGE

Forrás:

[link]

De sajnos ez sem biztos hogy a kérdésre válasz, hiszen ez még a különálló szlovák állam előtt történt.

2023. febr. 14. 15:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!