Mondhatjuk hogy a kereszténység civilizálta a magyarságot?
Kicsit szkeptikus vagyok az államalapítás legendáival kapcsolatban, de ha van jó és tömör forrásotok, azt szívesen elolvasnám.
A latin hbalatyból a nép nem sokat lehetett, csak az volt a fontos, hogy mit nem szabad, és mit kell. Rendes hitoktatás talán a 13-14. századtól lehetett, amikor a skolasztika eljutott ide.
Mindig is a Gutenberg-féle könyvnyomtatást gondoltam úgy, mint ami már túlmutat a középkoron, itthon pedig Mátyás kora, amikor úgy tényleg elkezdtek költeni a kultúrára, irodalomra.
Sajnos nem vagyok történész, úgyhogy ez csak egy benyomás.
Nem.
Egyik vallás sem különb a másiknál.
A görögök például a saját hitrendszerük mellett messze megelőzték korukat, mind a tudományokban, mind a társadalmuk szerkezetében, kitalálták például a demokráciát, még ha ez alatt nem is pontosan a mait értették és a klasszikus műveltségre a kereszténység is támaszkodott egészen napjainkig.
Annyi értelme volt, hogy belesimultunk az európai környezetbe, így kialakulhatott és fennmaradhatott a magyar állam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!