Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A körte azért KÖRte, mert kör...

A körte azért KÖRte, mert kör alakú? A kert azért kert, mert a ház körül van?

Figyelt kérdés
2023. jan. 12. 21:03
 1/5 anonim ***** válasza:
94%

Nem.

Majdnem, de itt van logikája a dolognak és hasonló eredetű. A kert nem csak a ház körül lehett. Hanem egy elkerített rész. (elKERíTett)

2023. jan. 12. 21:53
 2/5 anonim ***** válasza:
87%
A tök pedig azért tök, mert tök úgy néz ki, mint egy tök.
2023. jan. 12. 22:33
 3/5 2*Sü ***** válasza:
89%

A körte nem kör és nem is igazán gömb alakú. Gondolom te is tudsz kapásból mondani pár gyümölcsöt, ami sokkal inkább gömb alakú. (Amennyire tudom nincs etimológiai kapcsolat a két szó között.)

A kert is ritkán van a ház körül. A házaknak általában van egy utcafrontja. A kertek régen inkább a ház mellett, a ház mögött voltak. A kert szó meg – amennyire tudom – kerítést jelentett régen, a kert a kerít, kerül, kering szavakkal rokon. A kert az egy elkerített terület. A kör meg körül, körött szavakból keletkezett. Bár a két szócsoport közötti jelentéstartalmi hasonlóság érezhető (még ha ma nyilvánvalóan érezhető a különbség is, nem véletlenül léteznek olyan összetételek, mint körülkerít, körülkerül), úgy tudom itt sem találtak forrást arra, hogy a két szócsoportnak közös eredete lenne.

2023. jan. 12. 23:21
 4/5 anonim ***** válasza:
65%

Szerintem meg kör, körül, kerül, kert, kerít(és) stb., ezek mind azonos eredetűek.

Kb. azzal a mozdulattal foghatók össze, amikor valaki a karjával int egyet, hogy "ez a terület itt mind az enyém". Nyilván nem egy pontos kör alakú területe van az illetőnek, de mégis így mutatja (jobb megoldás híján).

A kör és a ker egymás szóváltozatai (kör - kerek). Mikor a puli megforgatja a birkanyájat, akkor is "kerít" (körít), azaz kör alakba rendezi a birkákat.

Az etimológiai szótár szerint a kör egy ősmagyar szó, más finnugor népeknél is előfordul kor, kuri, ker alakokban hasonló értelemben.

Viszont a mértani értelemben vett kör a körít (kerít) szóból származik. Feltehetőleg a kocsikerékre tett, a fa részeket körülfogó vasabroncs miatt lett a forma alakjának neve a kör.

A kerítés is az a dolog, ami körülfogja, határolja a birtokot.

A hús köré tett cucc is azért köret, mert körülveszi a húst. (És nem feltétlenül kör alakban...)

Stb.

A körte-felvetés se feltétlenül hülyeség. Bár a szótár szerint valószínűleg honfoglalás előtti török eredetű szó, de azért ne felejtsük el, hogy a körte az eredetileg a vadkörtét jelentette. Ami egy kimondottan kerek gyümölcs.

[link]

2023. jan. 13. 06:45
 5/5 anonim ***** válasza:
47%

Én körte, ő körte, ökör te! :)

Vagy amikor a honfoglaló magyarok megálltak pihenni:

- Itt sok kecske van, meg egy nagy rét, legyen e hely neve Kecskerét!

- Á ez olyan hülyén hangzik.

- Akkor legyen Kecskemét!

- Az meg már van.

- Akkor legyen Szolnok!

Érdekes dolgok ezek, annyi szent.

2023. jan. 13. 13:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!