Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A rigó utcai nyelviskola volt...

A rigó utcai nyelviskola volt a legelfogadottabb, Vagy igazából csak az volt a lényeg hogy az embernek meglegyen a nyelvvizsgája az adott szinten?

Figyelt kérdés
Miért lett fogalom a rigó utcai nyelviskola... Csak az elfogadottsága miatt vagy pedig nem volt máshol vizsga lehetőség?
2022. dec. 24. 14:53
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Sokáig csak az az egy volt, és hírhedtek voltak arról, mennyire szeretnek buktatni. Mivel monopolhelyzetben voltak, nyugodtan szemétkedhettek. Utána jöttek mások is, de még sokáig nagyon rossz volt a Rigó utca híre.

Hogy most mi velük a helyzet, nem tudom.

2022. dec. 24. 15:21
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Az első / 1-es válaszíró állítását csak megerősíteni tudom! Most már ugyan vannak kisebb magán nyelv iskolák is, a Rigó utcai mellet / Rigó utcától független. De sokáig főleg a rendszer váltás környékén és az 1990-es években még csak a Budapesti Rigó utcai nyelv vizsga központ volt.
2022. dec. 24. 17:02
 3/7 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszokat!!

Körülbelül mikor szűnhetett meg a monopolhelyzet (?)... Konkrétan a rendszerváltás környékén vagy azért jóval később?

2022. dec. 24. 17:08
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Jóval később. Az ezredforduló tájékáig nem is volt más. Volt ugyan már nemzetközi nyelvvizsgára lehetőség (pl.Pitman), de azok egynyelvűek voltak, ezért diplomához meg hasonlókhoz nem is fogadták el, őket. Kellett a Rigó utcában honosítási vizsgát tenni, akkor elfogadták.

Én 2002-ben nyelvvizsgáztam, akkor volt új dolog a BME nyelvvizsga, ami szintén kétnyelvű volt, úgyhogy már azt is elfogadták. Én oda mentem, mert jobb volt a híre.

2022. dec. 24. 17:25
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Nyelviskola??? Van, aki mást mond, mint amit gondol. Van, aki egyszerűen hülyeségeket beszél. Ezer nyelviskola volt a Rigó utcain kívül. Én például az Arany Jánosba jártam a 70-es évek végén. De az Élő nyelvek szemináriuma nevű nyelviskola közösségi terében van (volt 25-30 éve) egy plakát bekeretezve, amelyik olyan régi, hogy a félévi nyelviskolai díj 20 Ft (!) rajta. A TIT minden nagyobbik városban indított nyelvtanfolyamokat (az egyikben édesapám is vitt egy-két évig tanfolyamot).

Nyelvvizsgaközpont meg csak egy volt, "a" Rigó, a hivatalos neve Idegennyelvi továbbképző központ volt a 90-es évek elején. A vizsgabizonyítványban meg nemes egyszerűséggel azt mondja, hogy: az Állami nyelvvizsga bizottság tanúsítja, hogy... mert a szocializmusban még úgy hívták:

[link]

És igen, a 90-esekben már itthon is lehetett nemzetközi nyelvvizsgákat letenni, bár az egész ügyintézésnek inkább volt humor jellege, mint más. A díj egy részét valutában kellett befizetni, méghozzá azt hiszem, még a bank neve is meg volt adva. Mentem a 4. ablakhoz, és mondtam, kezicsókolom, szeretnék 34 angol fontot erre a névre-címre-számlára befizetni, de nem lehetne ezt forintban intéznem? Nem hát, mit képzel! Jól van, jól van, mondom én, és hol lehet fontot venni? A 2. ablaknál. :D De akkoriban szerintem a kutya nem igényelte ezeknek a nyelvvizsgáknak a hivatalos elismerését. Ezeknek megvolt a maguk rangja, és aki ilyenről még nem hallott, mármint HR-es, vagy az ELTE tanára, az hülyének számított. Például akkoriban az ELTE szokása az volt, hogy volt egy C2 szintű saját nyelvvizsga, a Cambridge Proficiency alapon, de akinek volt eredeti Cambridge CPE, azt elismerték.

2022. dec. 24. 18:09
 6/7 anonim ***** válasza:
Az volt az állami nyelvvizsgát rendező egyetlen intézmény, ahol hiteles nyelvvizsgát tehettél. Hirhedten szemetek voltak. Korrupt, mocsok banda volt, beépítve a szolgálatokba.
2022. dec. 24. 20:20
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Hogy lehetett volna korrupt? :D :D :D Neked fogalmad sincs egy ilyen kádár-rendszerbeli többszemélyes vizsgáztatás lehetőségeiről.

Nem voltak különösképpen szemetek, csak éppen nem voltak félvak és félhülye, jólelkű, mosolygó nagymamik se. Aki nem tudott, azt bukással honorálták. Ami a nívót illeti, egyszer írtam itt, hogy a Cambridge nyelvvizsgákhoz hasonló feladatok voltak (és ma is, hiába van a CEFR nemzetközi szintekbe igazítva, sokkal jobban félnek a Cambridge vizsgáktól, mint a Dexamtól vagy bármi más hulibulitól, amiket a félhülyék is le tudnak tenni), amire többen nagyon felháborodtak, de csak addig, amíg a példával nem igazoltam. Azóta kussolnak. :D

2022. dec. 24. 21:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!