Miért alakult ki a borravaló meg az alkudozás? Miért nem adott ára van mindennek?
A középkorban, ha az úr meg volt elégedve a szolga teljesítményével, esetenként egy itallal honorálta, bár ez alapvetően nem tartozott a szolga jussához. Ez a gesztus módosult arra, hogy odavetettek egy pénzérmét a konkrét kupa itóka helyett.
Később több okból is élt az adományozó a borravaló adásával, volt aki nagylelkűségből, volt aki a saját magas társadalmi státuszát hirdette vele, vagy egyfajta megvesztegetésként, a jobb szolgáltatás reményében.
Az idők során kialakultak a tipikusan borravalós szakmák, jellemzően a szolgáltatási szektorban, az alapból alacsony keresetű munkaerő kiegészítő fizetéseként; a jövedelmek állami szabályozása, az adózási előírások és a vállalkozóvá válás lehetősége miatt lassan majd kikopik a szokások közül.
A 2-esnek van igaza.
Ami meg az alkudozást illeti, ez is igen régi - már az ókorban is létezett - amikor semminek nem volt ára, az eladó mondott egy összeget, a vevö meg azt, amennyit hajandó volt érte adni, és az alku során vagy megegyeztek valami középsö értékben, vagy nem jött létre az üzlet.
"2/3 anonim ***** válasza:
A 2-esnek van igaza."
Te vagy a kettes, akkor ezek szerint egy választ már töröltek, mi lehetett az?
Az enyémet törölték, szerintem rasszistának bélyegezték, bár nem kaptam visszajelzést.
Azt írtam, hogy európában még csak annyiból állt a borravaló, hogy a pincértől nem kérték a visszajárót. A vendégnek gyorsabb volt az ügyintézés, a pincérnek meg jutott egy kis apró.
A mai minimum 10-20% borravaló amerikából jött, ahol "élelmes" üzletemberek megspórolták a pincérek fizetését, azok csak a borravalóért dogoztak. (Ez ma is így megy náluk.)
Erre a méltánytalanságra a rabszolgaság eltörlése után, kissebségi munkaerő bevonásával került sor.
Kb. Ezt írtam, csak említettem egy színt.
*ma 14:51
Egyikőnk se állított ezzel ellentéteset.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!