Mit jelent, ha valakit eltiltanak a közügyektől ? Nem szavazhat ? Nagy cucc !
Névtelen költő: Nem szavazhatok
Mi lenne, ha
Nem szavazhatnék?
Bele is
halnék!
Nem húzhatnám az ikszet
Lehetnék hibbant,
libbant
vagy fibbant
csak a pofám járna
De nem húzhatnám az ikszet
ahova kell
Nem tudnám megváltoztatni
A világ folyását
Mert most meg tudom
Minden rajtam múlik
szóval ezért
Nem bűnözhetek
A börtön nem lenne baj
Mit számít
De hogy nem szavazhatok
Túl se élném
Mert rajtam múlik a világ sorsa
Meg amúgy is
Nem mindegy ki van a parlamentbe'
sok múlik azon hogy ki lopkod éppen ott
Szavazni akarok
Szavazni akarok
Életem értelme a szavazás
Nem vehetik e-e-e-e-e-el
A közügyektől eltiltott
a) nem rendelkezik választójoggal, nem vehet részt népszavazásban és népi kezdeményezésben,
b) nem lehet hivatalos személy,
c) nem lehet népképviseleti szerv testületének, bizottságának tagja, azok munkájában nem vehet részt,
d) nem delegálható törvényben kihirdetett nemzetközi szerződéssel létrehozott szervezet közgyűlésébe, testületébe,
e) nem érhet el katonai rendfokozatot,
f) nem kaphat belföldi kitüntetést és külföldi kitüntetés elfogadására engedélyt,
g) hatósági eljárásban nem lehet védő vagy jogi képviselő,
h) nem viselhet tisztséget köztestületben, közalapítványban, és
i) nem lehet civil szervezetnek a civil szervezetekről szóló törvényben megjelölt vezető tisztségviselője.[3]
#1-es vagyok. Nos úgy vélem ez igazából egyfajta kiegészítése egy büntetésnek abból a célból, hogy az illető ne képviselhesse az államot és állampolgárait.
Kérdés, ha az illető katona lett volna, akkor ennek milyen következményei lennének, vagy esetleg utólag is a nyugdíját megpiszkálják, nem tudom..
De egyébként az említett esetben 7 év börtön van, itt ez kb életfogytignak számít..
A közügyektől eltiltást, mint kiegészítő büntetést szokták alkalmazni.
Leírták, hogy mit is jelent a közügyektől eltiltás, ami az esetek többségében az illetőnek lehet nem is számít, de előtte ott van a fő büntetésként kirótt szabadságvesztés.
A közügyektől eltiltás amolyan erkölcsi büntetés, amin az elítéltek többsége valóban csak röhög.
Ha egy nyolc osztályt csak végigbukdácsolt szerencsétlen, aki konfliktuskezelésben sem kiemelkedő, annak talán valóban mindegy, hogy akkor most lehet-e mondjuk alapítvány képviselője.
De mondjuk egy „fehérgalléros” nagystílű bűnözőnek, aki kapcsolati révén kapaszkodott fel, lett mindenféle társadalmi funkciója, annak ezért komolyabb érvágás lehet. Bár lehet, enélkül sem tudná újra elfoglalni jól belakott kis életét törés nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!