Félelemkeltés mire jó?

Figyelt kérdés

Igazából 2 részből áll a kérdésem... illetve felvetésem.

Kikerülhetetlen -hiába nem nézek híradót 10 éve-, hogy minden platformon szembejöjjenek a rémhírek. Miért kell ezt? Az emberbe belerakják az ideget számtalan aspektusban, de vegyünk egy konkrét példát: aszály, globális felmelegedés.

Mindegyikünk tapasztalja hogy kevés eső esik mostanában és több a hőhullám. Namost ezzel mi halandók nem tudunk mit kezdeni. Ehhez nagyon kicsik vagyunk. Attól hogy minden áldott nap ezeket a híreket kapjuk a pofánkba... csak a stressz nő bennünk. Semmi értelme.

Ehhez kapcsolódó a gondolatmenet másik fele.... meleg van. Mi történik? Párolog a víz. Hova párolog? Mi lesz belőle? Felhő. Mit csinál a víz a felhőben? Egyszer csak leesik.

A víz folyékony állapota megváltozik. De attól még nem távozik el a világűrbe.... itt marad.

Majd leesik.

Miért jó szétparáztatni az embereket? Kinek jó ez?

2022. aug. 22. 18:29
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

A gond az, hogy nem esik le, marad a felhöben - és a földön meg hiányzik a víz.

Ami meg a rémhíreket illeti, értelmes ember végiggondolja, mi az, ami hülyeség, azzal nem foglalkozik, ami meg valamennyire valóságod, ott elgondokodik, mit lehet tenni ilyen esetben.

Pl. a klíma témakör - lehet, hogy nem csak az emberek okozzák a változást, de ennek ellenére a természetvédelem, eneregiatakarékosság, környezettudatosság értelmes gondolat, és mellékesen még pénztárcabarát is.

2022. aug. 22. 18:47
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Jó, hát előbb azt, mire jó! Sok mindenre. Megtévesztésre, manipulálásra, befolyásolásra, ezáltal akár rendkívüli méretű jogtalan haszonra jó. Csakhogy a félelem nem feltétlenül keltődik, hanem a természet (vagy bármi) nem ismeretéből következik. A félelem azt jelenti, itt egy jelenség és fogalmam sincs, miként reagáljak. Aki tudja, az nem fog félni.

A kikerülhetetlenség az ismeret hiánya, semmi egyéb. Jön valami, de fogalmunk sincs, mit tegyünk, hát azt hisszük, ez egy természeti csapás, nincs mit tenni, akár bele is halhatunk. NEM IGAZ! Mindig van mit tenni, az emberek jó része tudja is, mit, csak éppen nem hiszik el, mert nem értik, emg egyébként is kényelmesebb sajnáltatni magunkat, mint valamit fáradságosan megtanulni és megtenni.

Az aszály, globális felmelegedés nem rémhír, hanem az első a másodikból következik, a második pedig azért ekkora, mert az ember mohó és trehány.

Az aszályból következő károk ott jelentősek, ahol nincsenek erdők. Mi irtjuk őket és panaszkodunk. A spanyoloknál természetes az aszály a belső fennsikokon. Meg az is hogy kiváló öntözőrendszereket hoztak részre jajgatás helyett, és tesznek az aszályra. A stressz a nem értéstől nő, nem attól, ha a pofánkba kapjuk. Én kifejezetten örülök, ha szólnak, mert így nem nekem kell észrevennem, elég, ha intézkedem.

Igen, az eső leesik. De nem mindegy mennyi, mikor, és hogyan. És ez az emberen (sok emberen) múlik. Mindent lehet befolyásolni, ha értünk hozzá, igaz, ez fáradságos és néha hosszú nehéz tanulást igényel, gyakran pénzt. Bizony, a biztonság és kényelem nem ingyen van. Most éppen a globális szélrendszerek változnak, ha így megy tovább, a tengeráramlások is fogna, és akkor mondjuk itthon, a jelenlegi aszályt és felhőszakadásokat egyenesen a világ legjobb állapotának fogják sokan tekinteni - mielőtt belehalnak.

Az információ az emberek többségének nemcsak hasznos, hanem kifejezetten minőségjavító, akár életmentő. Másoknak meg paráztatás. Ebből is látszik, nem az információ okozza a gondot, hanem a tudatlanság. De ez könnyedén megváltoztatható. Sokkal könnyebben, mint a csapadék minőségének megváltoztatása.

2022. aug. 22. 18:47
 3/12 anonim ***** válasza:
51%
Én ezért sem nézek tévét. A fontosabb híreket úgyis hallom másoktól, kolllégák beszélnek róla, stb.
2022. aug. 22. 21:44
 4/12 anonim válasza:
56%
Magyarország hány százalékát teszik ki a kérdezőhöz hasonló ostoba emberek?
2022. aug. 22. 22:40
 5/12 anonim ***** válasza:

4.!

Nem ostobaság, sajnos tényleg ez folyik a tévéből és máshonnan is, és tényleg érthető, hogy ezt válthatja ki az emberekből.

Én az ukrajnai háborúval nem sokat foglalkozom. Mégis, munkám miatt át kellett néznem cikkeket a témában, és én is éreztem, hogy nincs jó hatással rám ez a sok rossz, szomorú hír, tragédia. Ha valaki még tévét is néz, az nem tudom, hogyan tud normális maradni.

3-as is én voltam.

2022. aug. 22. 22:59
 6/12 anonim válasza:
0%

Akkor te látszólag képtelen vagy felfogni, hogy MIATTAD száradt el a kukorica az Alföldön és nem bírod elviselni, hogy ezzel szembesítenek.

2022. aug. 22. 23:15
 7/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat és azt is hogy leostobázott valaki.

Mondjuk az érveit nem látom, így irreleváns a "véleménye".

Az hogy miattam vagy miattad vagy gipszjakab miatt szárad a kukorica ez meg nevetséges butaság. De amint jeleztem is.. most is szembejön egy károgó, stresszelni szándékozó hang.

Meséld el nekem kérlek, hogy miattunk miért száradt ki a kukorica?

2022. aug. 22. 23:22
 8/12 anonim válasza:
30%

A kérdező is jön ezzel a hazugsággal, hogy "Ehhez nagyon kicsik vagyunk.".

Komolyan, higgyem is el, hogy ez tart téged vissza a környezetvédelemtől? Amikor a magyarságba genetikailag kódolva van, hogy háborodjon fel, ha az állam korlátozni akarja a lakosság fogyasztását?

Majd ha az lesz a lakosság reakciója a 19 fokos munkahelyekre meg iskolákra, hogy "rendben, jó döntés", na akkor majd elhiszem. Addig meg ne hazudozzál össze-vissza.

2022. aug. 22. 23:25
 9/12 anonim válasza:
0%

Ja, hogy most egy konteósnak érveljek, aki szerint az ekkora aszály természetes folyamat és semmi köze a felelőtlen emberekhez?

2022. aug. 22. 23:40
 10/12 A kérdező kommentje:

Fogalmad sincs, hogy hogyan élek, mit teszek a környezetért vsgy mivel védem illetve nem védem.

Ha ennyire bele akarsz látni az életembe, elmondom hogy szerintem többet teszek érte mint az emberiség nagy többsége.

Úgy lettem nevelve, hogy nem pazarlok. Ez az egyik.

-Étel nálunk nem kerül kidobásra.

-Ha valamit nem használunk vagy nincs értelme hogy működjön, menjen akkor azt lekapcsoljuk használat után.

-Takarékos mosógépünk van, vizet sem pazarlunk soha. Öntözéshez felfogjuk az esővizet, ha nincs akkor próbálunk úgy takarékoskodni hogy használt "piszkos" vizzel locsolunk.

-Szelektíven gyűjtjük a szemetet 30 éve! Hetente viszem el saját kezűleg a szelektív gyüjtőbe.

-Ruhát sem dobunk ki soha, ha olyan az állapota akkor vagy otthon használjuk vagy elviszem a vöröskereszthez.

Soroljam még?

Ismeretlenül te ne gyanúsítgass senkit.

Mindezektől eltekintve igenis amit én csinálok az kicsi, kevés. Nem rajtam vagy rajtad múlik hogy nem esik az eső az alföldön.

Sokkal magasabb szinten kellene eljutni odáig hogy az érdekeket hattérbe szorítva fellépjenek pl a felmelegedés ellen.

És igen, éppen az ilyen emberek mint te teszik belém és másokba az ideget ezekkel a hülye dumákkal. Nyílván a médián kívül.

2022. aug. 23. 00:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!