Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi volt ennek a kísérletnek...

Mi volt ennek a kísérletnek az eredménye, pszichológiája, taktikája?

Figyelt kérdés

Régen hallottam róla, most felmerült, de alig emlékszem valamire, tulajdonképpen csak a szabályokra.

Nem tudom mikor, melyik országban, hány ezer vagy millió fővel került rá sor, ki nyerte, milyen elgondolással.

A szabályok: mindenki tippelhet (titkosan) egy pozitív egész számot, és az nyer (nagyon nagy nyereményt), aki a legkisebb olyan számot tippelte, amit senki más.

Ez egy paradoxon, mert kis számot azért hülyeség tippelni, mert biztos más is választja, nagy számot pedig azért, mert biztos lesz kisebb megoldás is.

Valaki emlékszik erre, vagy tud róla valamit?

2022. júl. 12. 12:44
 1/8 anonim ***** válasza:
63%
Hallottam már erről, és van megoldása, szóval van esély nyerni.
2022. júl. 12. 16:23
 2/8 anonim ***** válasza:
28%

Ha alig emlékszel, feltehetően nem ez volt a lényeg.

A legkisebb pozitív egész szám az egyes. És ő egyedül van, minden más szám nagyobb, vagy nem pozitív egész. És emiatt minden, a számokat valamennyire ismerő ember ezt a számot mondta volna, tehát senki nem nyerhet, mert biztosan egynél több ember tudja ezt.

Maga a problémakör a zárt és nyílt halmazok közötti lényeges eltérést tükrözi. A pozitív egész számok halmaza alulról zárt, tehát van határa, ez megnevezhető. Ha csak annyit mondunk, hogy pozitív számok, akkor ez nyílt halmaz és nincs legkisebb szám. Ugyanis bármilyen számot mondasz, én megfelezem és azt mondom. Az biztosan pozitív és kisebb.

2022. júl. 12. 16:27
 3/8 A kérdező kommentje:

#2: Nagyon nem érted a lényeget!

Természetesen mindenki tudja, hogy az 1 a legkisebb nyerő szám, HA SENKI MÁS NEM TESZI MEG RAJTAD KÍVÜL.

De a többségnek annyi esze is van, hogy tudja, hogy lesz NÉHÁNY (biztos hogy 1-nél több) hülye, aki az 1-et teszi meg, tehát azzal nem lehet nyerni, nagyobb számot kell megtenni.

Hasonló megfontolás miatt a 2, 3, és még néhány kisebb szám sem lesz nyerő.

Melyik lehet az a legkisebb szám, amit egy nagy tömegben nem tesz meg senki rajtad kívül?

2022. júl. 12. 17:36
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Ez több néven futó játék ha jól emlékszem Márő László találta ki. "Egyszámjáték" néven találod meg, sok helyen elemzik. Ez úgy megy, hogy felírta mindenki a saját számját egy papírra a végén megnézték, hogy ki írta fel a legkisebb olyan számot amire csak egy tipp volt. Amit a 2. írt az félre értelmezése a kérdésnek.

(név: tipp). Pisti: 3, Béla: 5, Józsi: 3, Éva: 6, Géza: 3 Közülük Béla nyer, mert a 3-as számra 3-an tippeltek ezek ugyan kisebbek mint a Béla 5-ös tippje, de 3-an is erre tippeltek. Éva 6-os tippje szintén egyedül van, de az meg már nagyobb mint Béla 5-ös tippje. Ezt nevezték

2022. júl. 12. 17:46
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Épp ezért az ilyen játéknál rendkívül fontos, hogy hányan játszanak.
2022. júl. 12. 18:55
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
4. vagyok (2022.07.12. 17:46) Bocs Mérő László. És az utolsó mondat fele lemaradt. De már nem jut eszembe mit akartam írni.
2022. júl. 12. 19:07
 7/8 A kérdező kommentje:

#4: Igen, ez az, csak én úgy emlékeztem, hogy EGY játékban nagyon sokan vettek részt, és annak az eredményére, elemzésére, a győztes taktikájára, hogy hány % tett az egyesre, ill. 100-nál nagyobb számra, statisztikájára, ilyesmire lettem volna kíváncsi.

(Lehet hogy volt is ilyen az interneten, de feledésbe merült.)

2022. júl. 12. 20:32
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha jól emlékszem ilyen kísérlet az ELTE-n volt valamikor a 90-es évek vége felé. Esetleg keresd meg Mérőt, mert ő csinálta.
2022. júl. 13. 10:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!