A mostani nagyvárosok és agglomerációk még meddig növekedhetnek úgy, hogy ne váljanak teljesen élhetetlenné?

#1 mondod te. A New Yorkiak tobbsege viszont sosem jart New York vege tablan tul, es nem is vagyik ra. Tobbseguk meg van elegedve a varos nyujtotta eletszinvonallal, lehetosegekkel.
Azt nem tudom, hogy mas megapoliszokban mi a helyzet, de igazabol egyikben sem halnak vagy koltoznek el tomegesen, szoval annyira nagyon biztosan nem elhetetlenek.

Szerintem fejlett tervezéssel kis túlzással a végtelelnségig növelhető a város mérete. Jól kialakított gyors közlekedésre és tömegközlekedésre van szükség, rengeteg zöld felületre és akkor nem élhetetlen a város.
A fekvés sem mindegy ( folyó mellett, normális vízgazdálkodás mellett, tenger mellett ) és az ághajlat sem ( pl trópusi sivatag vs nedves kontinentális ).
Ahogy a #1 is írta: sok nagyváros és agglo már elérte ezt a szintet legfeljebb a lakosok nem vesznek róla tudomást.

Ez szerintem szubjektív valamennyire.
Nekem már Budapest is totálisan élhetetlen, mert nagyon-nagyon-nagyon sok ember van, folyamatosan vannak vadidegenek kellemetlen közelségben, túl sűrű a beépítettség, az ablakból kevés zöldet látsz. Nomeg személyesen nekem az is kínzás, hogy lakásban kell élni.
Egyébként nem lepődnék meg, ha tanulmányokkal ki lehetne mutatni, hogy a nagyvárosi ember stresszesebb, rosszabb állapotban van az idegrendszere a tömegnyomor, az intim szféra hiánya, az állandó zárt térben tartózkodás, a mesterséges terek, a természet hiánya miatt.

Én éltem Shanghai-ban, 26 milliós, és köszönöm szépen, szerintem az egyik legélhetőbb város volt, élhetőbb pl, mint Budapest (sajnos).
Szerintem nem a város mérete adja meg ezt, hanem az okos várostervezés, és az infrastruktúra. Biztos vagyok benne, hogy Tokyo is teljesen élhető, míg hasonló méretben ellenpéldaként pedig elnézést, de élek a rasszista gyanúperrel, hogy Delhi és Mexikóváros élhetetlen.
Rövidebb ideig éltem 5-6-8 milliós kisvárosokban is, és imádtam.
Hogy meddig lehet növelni? Szerintem csak földrajzi határai vannak, hogy mennyi vizet, területet, energiát lehet egy ilyen giga polisz köré szervezni.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!