A stressznek van bizonyított paranoia kiváltó hatása?
1
Köszönöm.
Kell ehhez egy paranoiára hajlamos személyiség vagy akár klinikai betegség, vagy egy teljesen egészséges és normális emberrel is előfordul?
#1 forrása:
"A tünetek megjelenésétől számítva minél hamarabb megkezdődik a kezelés, annál nagyobb esély van a felépülésre. ill. tüneti javulásra. A kiváltó stresszorok megszűnése is kedvez a tünetek elhalványulásának."
+
"Pszichodinamikai tényezők, mint a szociális-kulturális izoláció, idegen nyelvű környezet ill. esetleges kommunikáció képtelenség az idegen nyelvű környezetben, hiperérzékeny személyiség, rejtett kisebbrendűségi érzések, kisebbséghez tartozás, diktatórikus ill. elnyomó társadalmi környezet, szintén szerepet játszhatnak a paranoiditás kialakulásában. A jelentős pszichológiai iskolák a paranoid élménymód kialakulását a saját elméleteik szerint magyarázzák."
3
Köszi. Ezt szerettem volna tudni, hogy kell hozzá egy klinikai kórkép vagy simán a környezet és személyiségvonások is kialakíthatják.
Egyébként szerintem a paranoiának is vannak fokozatai, nem tudom ezen leírásokban milyen szintűre gondolnak.
Mert van például, hogy azt gondolom a kollégáim a hátam mögött rosszat terjesztenek rólam illetve nevetnek rajtam.
De ugyanakkor van amikor az ember azt gondolja lehallgatják, lakását bekamerázzák és megfigyelik, vagy esetleg az életére tör valaki.
"szerintem a paranoiának is vannak fokozatai"
Igen, ez főleg attól függ, hogy az irreális(!) gondolatok (kb. téveszmék) mennyire befolyásolják az illető magatartását, gondolkodását, döntéseit, mennyire nehezítik meg az életét, változtatják meg a személyiségét, vagy a róla mások által kialakított képet, mennyire akadályozzák a normális életvitelét, rontják meg a kapcsolatait, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!