A nemlétező objektumoknak van tudománya?
A körülöttünk lévő dolgokról elég nagy bizonyossággal tudunk konkrétumokat állítani, és kijelenteni, hogy az aktuális Univerzumban léteznek. Kicsit olyasmire gondolok, mint a hasonmáselmélet és a lehetetlen világok (filozófiája).
Szóval egy dolog létezése számunkra egyértelmű, de egy másik objektum nemlétezéről mit tudunk elmondani azon kívül, hogy a világunkban nincs jelen, esetleg nem is lehetséges, hogy legyen? A nemlétező dolgok alkotnak-e nemlétező univerzumokat, és azok tekinthetők-e a mi világunk duálisának, vagy végtelen sok másképpen nemlétező világ definiálható? Van-e valamilyen logikai kapcsolat ezen világok között, érdemes-e velük akár filozófiai szinten foglalkozni?
Mi van, ha létezik olyan univerzum, mely értelmes lakói számára éppenséggel mi nem vagyunk létezők vagy éppen az ottani logika/fizika szerint vagyunk lehetetlen jelenségek?
Én is a metafizika szót akartam írni, de megelőztek.
Szerintem az, hogy ki mit tekint létezőnek, elhatározás kérdése.
Én úgy határoztam, hogy azt tekintem létezőnek, aminek van valamiféle jele ebben az univerzumban. Ami nem ilyen, arról érvenyes kijelentés nem tehető.
A jelek szerint vannak elemi részecskék, meg vannak mezők, és sajnos minden bizonnyal van a sötét anyag, meg a sötét energia is. Utóbbi kettőből vsz. sokkal több van, mint a megszokott anyagból. Ezért írtam, hogy sajnos.
Azonban a mi univerzumunkon belül is a létezők két féle képpen léteznek. Vannak olyan dolgok, amik csak az Univerzum (ön)reflektiv részeiben léteznek, meg vannak olyanok, amik azon kívül is. Reflektív tarományokra jó példa az emberi elme. Ebben léteznek a fogalmak, melyek forrása maga az Univerzum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!