Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » 1960 óta miért romlott a...

1960 óta miért romlott a lakosság egészségi állapota és miért nőtt meg a halálozás?

Figyelt kérdés

Három könyvből mellékelek egy-egy oldalt, illetve egy diagramot.

Ez a Celladam-kor (Dr. Kende Péter, 1987.) című könyvből való, függőleges vonallal jelöltem a lényeget:

[link]

Ez meg Az élet patikája (Schirilla György, 1990.) című könyvből való:

[link]

És végül ez a diagram meg a szülőfalum népességének alakulását ábrázolja 1700-2000 között:

[link]

1960-ig nő a népesség (még a két világháború ellenére is), majd egészen napjainkig zuhanórepülésbe váltott a görbe iránya. A szomszédos falvak népesedési diagramja is ugyanígy néz ki.

2021. aug. 2. 09:38
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
78%
10: plusz pont erre a RAtkó-hullámra még rájött a GYES-es megnövekedett gyerekszám.... szóval duplahullám.
2021. aug. 2. 12:46
 12/21 TappancsMancs ***** válasza:
51%

Az első linken a daganatos megbetegedésekről írja, ha a szövegkörnyezetet nézzük. A megjelölt mondatot ezért nem érdemes kiragadni, mert úgy tényleg általánosnak hangzik.

A második linken egyes korcsoportokról ír, vagyis az sem általános népességcsökkenést jelent.

A harmadik linken megint más van, az a népességet mutatja, ami nem azonos az egészségi állapottal és nem azonos az elhalálozásokkal sem.

A 6-os válaszban lévő, Hungary life expectancy (Születéskor várható élettartam) diagram sem azonos a népesség számával - ha összenézzük a kettőt. A diagram szerint 1965-1990 között csökkent a férfiak várható élettartama, a nőké inkább stagnált, közben nőtt a népesség!

[link]

[link]

Születéskor várható élettartam - wiki

"A születéskor várható élettartam egy demográfiai adat. Az élveszületések halálozási életkorának átlaga (az 1 évnél fiatalabbak elhalálozását nem számítva)."

[link]

Kérdés, hogy a statisztikákba pontosan mit vesznek bele és mit nem, mert attól függően változik a diagram is.

2021. aug. 2. 12:51
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
Itt a korcsoportok aránya a domináns, ha sok a fiatal (Ratkó hullámok), akkor egészségesebb az átlag gyógykezelés nélkül is, ha sok az öreg, akkor nyilván romlik az átlag, mert az öregeknek már gyakran vannak mindenféle bajaik és ezzel természetes módon növekszik a gyógykezelésre szorulók aránya
2021. aug. 2. 12:59
 14/21 hollófernyiges ***** válasza:
100%
Hát ja, de a Ratkó-gyerekek tízévesek voltak a várható élettartam lejtmenetének kezdetekor vagyis éppenhogy kompenzáltak valami még durvábbat.
2021. aug. 2. 14:08
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
Persze, a tízévesek nem halnak meg és betegek sem lesznek, ha nincs speciális járvány, teszem azt megszűntek a gyermekbetegségek, meg a vírusos gyermekbénulás az oltások következtében.
2021. aug. 2. 14:16
 16/21 Wadmalac ***** válasza:
100%

Nem feltétlenül ez a fő ok, de gondolj bele a következőbe:

Ha mondjuk az átlagos várható életkor egy mondjuk 50-60 éves időszakon belül növekszik jelentősen, az csökkenti a halálozások számát az adott időszak alatt, de növeli utána, hiszen akik tovább éltek, később, de elkezdenek sorban meghalni.

2021. aug. 2. 14:39
 17/21 TappancsMancs ***** válasza:

:) Bocsi most kifütyültök :) - általában kb mindet zöldeztem mert hasznosak, de mintha kicsit keverednének a fogalmak. Más az átlag életkor, más a várható életkor (élettartam), más a népesség, és a korcsoport arányok is más. Vannak összefüggések persze...

Az átlag életkor az élőkre vonatkozik, semmi köze az elhunytakhoz, például Magyarországon átlagosan a 35-40 évek környékén:

[link]

[link]

A születéskor várható élettartam egy feltételezett mérték bonyolult számítással. Feltételezi, hogy a jövőre vonatkozó halálozási arányok az adott évben született személyek egész életében érvényesek lesznek. A becslés gyakorlatilag előrevetíti az életkor specifikus halálozási arányokat egy adott időszakban a lakosság teljes élettartama alatti időre. Előrejelzés féle.

A Ratkó-korszak sem befolyásoló feltétlenül:

Ratkó-korszak 1949-1953 között, és nézzük meg a linkelt görbén, hogy a Ratkó-korszak előtti emelkedés folytatódik azonos mértékben és nem növekedett meg tőle, nincs hirtelen kilengés.

[link]

Példa a 12/ is.

2021. aug. 2. 16:04
 18/21 TappancsMancs ***** válasza:

Még egy példa, Közép-Afrikai Köztársaság - a világ egyik legalacsonyabb gazdasága, a születéskor várható élettartam is az egyik legalacsonyabb, a népesség közben növekszik. Ott a ratkó gyerekek semmit sem segítenek, sőt még nagyobb éhezés lesz és halandóság is nagyobb lesz, mert a gyenge gazdaság nem tud még több embert eltartani. Az a kevés élelmiszer ami jut az még több felé oszlik el, tehát nagyobb éhezés lesz...

Közép-Afrikai Köztársaság - wiki

"A Köztársaság egy főre jutó jövedelmét gyakran évente körülbelül 400 dollárra becsülik, ami az egyik legalacsonyabb a világon"

Az országok listája a várható élettartam szerint

Közép-Afrikai Köztársaság 53.1 (év)

források lent

A magas születési arány nem növeli, ez összesített adat az élet össz elhalálozásaiból statisztikázva, benne van a gazdaság, a szokások, minden...

A születéskor várható élettartam számítását ilyen táblázatokkal csinálják. Láthatóan ahol a születéskor várható élettartam (1.link szerint) 1 éves korban 73.70 év, akkor talán azt várnánk, hogy a 70 éves korban 3 év lesz a várható élettartam, de nem, 12.75 év. Nem mondom, hogy totál érteném ezt cakli pakli, de valamennyit tisztáz a témán.

[link]

másik táblázat

[link]

..........

[link]

[link]

2021. aug. 2. 17:08
 19/21 TappancsMancs ***** válasza:

Én is kíváncsi voltam, úgyhogy néztem néhány adatot pro és kontra. :)

A születéskor várható élettartam szerin rangsorolva.

-- SVÁJC

népesség: 8 570 146 fő

születéskor várható élettartam: 83.4 év

GDP: 747 969 millió $

-- NORVÉGIA

népesség: 5 391 369 fő

születéskor várható élettartam: 82,6 év

GDP: 362 009 millió $

-- EGYESÜLT ÁLLAMOK

népesség: 329 064 917 fő

születéskor várható élettartam: 78.5 év

GDP: 20 936 600 millió $

-- MAGYARORSZÁG

népesség: 9 684 679 fő

születéskor várható élettartam: 76.4 év

GDP: 155 013 millió $

-- BOTSWANA

népesség: 2 254 068 fő

születéskor várható élettartam: 62.2 év

GDP: 15 782 millió $

-- BISSAU-GUINEA

népesség: 1 874 303 fő

születéskor várható élettartam: 60.2 év

GDP: 1 432 millió $

.....

[link]

[link]

[link]

2021. aug. 2. 18:31
 20/21 TappancsMancs ***** válasza:

Mondjuk egy példa nagy népesség, alacsony GDP és alacsony születéskor várható élettartamra.

-- KONGÓI DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁG

népesség: 86 790 567 fő

születéskor várható élettartam: 62.4 év

GDP: 49 869 millió $

2021. aug. 2. 18:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!