Miért nem találták még fel, hogy kevesebb alvásra legyen szüksége az embernek?
Engem is zavart ez, na meg az evés is azt is tök haszontalan, időigényes dolognak érzem.
Ott van a polifázisos alvás, én az Everyman-t csináltam. Hamar hozzá lehet szokni, jobban is éreztem magam mint az egyfázisos 7-8 óra alvással csak bonyolult kivitelezni h mindig ugyanakkor tudj power nap-eket tartani.
Szerintem az alvásidőn való felesleges pörgésnél sokkal fontosabb az alvásminőségre helyezni a hangsúlyt. Mert hiába forgolódsz 7-8 órát az ágyban, ha mikroébredések tömkelege van, összevissza horkolsz, levegőért kapkodva ébredsz fel belőle, vagy eleve órákat nem tudsz aludni az agyalás vagy a nehéz ételek emésztése miatt.
Ez azért fontos, mert a 7-8 óra így is, úgy is eltelik, viszont az ébrenléti idő minőségében óriási a különbség, ha sikerült kialudnod magadat, mintha nem.
Azért nem találták fel, mert az ember a természet törvényeit maximum megértheti, alakítani nem tudja. Amit tud, az a saját tökéletlen kivitelezésének javítása.
Az alvásszükségletet az evolúció alakította annyira, amennyi. Egyébként ez nem egy fix idő, egyes embereknek eltérő a szükséglete, sőt, minden embernél is ingadozik körülményektől és kortól függően.
Az alvást és étkezést fölösleges dolognak tartani, a mozgás, a biológia nem ismeretét tükrözi. Mindkettő energiapótlás. Akiknek ez fölösleges, javaslom, soha ne tankolják az autójukat. Sőt, garázsban se tartsák. Az autó helyváltoztatásra lett kitalálva, tessék folyamatosan mozogni vele.
Azonban leginkább arra lennék kíváncsi, akik e két tevékenységet fölöslegesnek tartják, vajon maradék csekély idejükben miféle társadalmilag hasznos (megengedő leszek: legalább önmaguknak hasznos) tevékenységet végeznek. Van egy félelmetes gyanúm: a nap24 órájában végzett tevékenységeik közül leginkább az alvás a hasznos. Az legalább lehetőséget teremt a többi időben hasznos ténykedést végezni.
azért elég sok kultúrának megvoltak, megvannak a maga ilyen-olyan serkentői. nem véletlen van rájuk nagy kereslet a régmúlttól fogva.
amúgy a régebbi idők embere nem mindig tudott (volna) mit kezdeni a fene sok idővel. pl. magasabb földrajzi szélességeken mind a nomád, mind a paraszt sokkal többet aludt télen, mint nyáron. sötét volt, hideg volt, a természet pedig nyugalmi állapotban pihent, egyszerűen nem volt mit csinálni.
Ja!
12-14 órás éjszakát végig se lehetett volna aludni. A világítás meg drága és gyenge volt.
Nem vagy bolond, sokunkat foglalkoztat e kérdés.
Ma egy átlag embernek 8 óra alvásra van szüksége.
Viszont nagyon sok minden változott az elmúlt években.
Úgy érezzük kevesebb is elég lenne, hiszen az alvás fázisban nem vagyunk 'hasznosak'. Ennek ellensúlyozására vannak különböző technikák amit alkalmazunk vagy nem.
Személy szerint azt gondolom olyan fiatal az emberiség megjelenése a földön hogy nem érkezett még el az idő hogy kevesebbet aludjunk. Ehhez változni kell amit fokozatosan csinálunk és lassan elérünk oda hogy kevesebb alvásidő is elég legyen a feltöldődéshez.
Gondolom erre irányuló kutatások is vannak és lesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!