Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Lehet tudóssá/kutatóvá válni...

Lehet tudóssá/kutatóvá válni felnőttként? Honnan tudjam, hogy alkalmas vagyok-e rá? Hogyan kéne kezdenem?

Figyelt kérdés
Mindig is érdekelt a tudomány, elsősorban a humán-reál határterületek. Nagyon szépen haladtam egyetemista koromig a tanulásban, de családi és egyéb okok miatt a húszas éveim nagyon félrementek és inpoduktívan teltek el. Most leszek 29. Úgy érzem, megvan bennem a potenciál, hogy kutassak, de ebben a korban már nem tudom, hogy kezdjek hozzá, elég sok lehetőséget kihagytam. Mondják, hogy még fiatal vagyok, de én annyira nem érzem magam fiatalnak: ebben a korban már dolgozni kell, amellett meg nehéz tanulni, max levelezőn lehet, az pedig nem lesz annyira alapos és intenzív, mint egy nappali szak. A legtöbb ösztöndíjat nálam fiatalabbaknak találták ki. Lenne esélyem bármiféle ösztöndíjra? Hol találhatnék olyan mentort, aki eligazít ebben a kérdésben? Esetleg van itt olyan, aki tudományos pályán van, és foglalkozik fiatal felnőttekkel?
2020. dec. 6. 12:39
1 2
 1/17 Tak ***** válasza:
83%
A tudományos világ adat-referenciát használ a felismeréshez,a megismeréshez,mindig hasonlítgat és elemezget.Tehát rengeteg infót be kell fogadnod,meg kell tanulnod,be kell magolnod,le kell vizsgáznod,és lehetsz egy szakterületen belül tudós.De ha jól tanulsz,lehetsz több is.
2020. dec. 6. 13:22
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

Kezdjük ott, hogy rengeteg féle kutatás és tudományos terület van. Orvos-egészségtudomany, természettudomany(fizika-kémia-biologia pl), bölcsészjellegű(pl szociológia, pszichológia).

Alapvetően akik ezzel foglalkoznak elvegeznek egy alapkepzest, utána pedig mesterkepzest(vagy osztatlant, ha olyan a képzés), de lehet tovább vinni is(pl PhD fokozat).

Azért nem kell lebecsulni a levelező képzést se, mert az se olyan egyszerű, főleg munka mellett.

Ha elöntötted, hogy milyen területen szeretnél kutatni, akkor a munkahely sokat számít, hogy ők foglalkoznak-e ilyennel. Vannak pl fizikai-vegyi kutatólaboratóriumok, de egészségtudomanyban is vannak kutató központok. A SOTE pl előszeretettel nyomatja a kutató vonalat, de Kaposváron is ott a pet/mr, amit szintén használnak kutatási célra.

Egyébként szakdolgozatírásnál is kell kutatást csinálni. Még ha a spanyol viaszt nem is kell feltalálni, de azért kapsz ralatast egy kutatásra.

Hogy honnan tudod, hogy "alkalmas" vagy-e tudományos munkára azt nem tudom, de én pl mikor egyetemre jártam levelezőn azért megszenvedtem. Ott jöttem rá, hogy nem vagyok kutató fajta inkább tervező.

Mondjuk ennek ellenére is vannak témák, amikkel foglalkoznék kutatási szinten, de nem tudom, hogy lenne-e rá igény.

2020. dec. 6. 13:39
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Kutatni a tudomány (valóság) valamely területén lehet, ami azt jelenti, Az adott témán belül összefüggések, szabályok, rendszerek új módját próbáljuk meghatározni. Ez az adott terület alapos ismeretét igényli, továbbá azt, hogy mit tud arról aktuálisan a világ.

Ebből következik, hogy ehhez előbb egy felsőfokú iskolát érdemes elvégezni, majd a diplomával egy megfelelő kutatóintézetbe jelentkezni. Egyéni kutatás a mai fejlettsége mellett gyakorlatilag nem lehetséges, mert sok idő és az infrastruktúrához sok pénz szükséges.

Elvileg ilyen célt kitűzni bármilyen korban lehetséges, alapvetően erős akarat kell hozzá. Fiatalkorban könnyen tanul az ember, ez a kor előrehaladtával csökken, tehát egyre nehezebb, de nem lehetetlen. Mondjuk 40 év fölött gyakorlatilag nincs esély rá, de nem kizárt.

2020. dec. 6. 16:10
 4/17 A kérdező kommentje:
És az én koromban mennyi esély van rá? Érdemes egyáltalán belekezdenem?
2020. dec. 6. 19:56
 5/17 Tak ***** válasza:
A tehetséged számít,hogy mennyit tudsz tanulni,hogy mennyire könnyen tanulsz.
2020. dec. 6. 22:24
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
Én 27 éves vagyok, és hasonló cipőben járok. Jelentkezz phd-re, ahhoz találj magadnak egy tanárt (írj neki emailt), szakirodalomból próbálj meg egy témát választani, amit kutatnál. Azt írd meg a tanárnak, lát-e benne potenciált, elvállalna-e. Nem írtál arról, milyen képzettséged van, megvan-e a master. Én például éveket hagytam ki az egyetem elvégzése és a doktori jelentkezés között.
2021. jan. 3. 01:44
 7/17 A kérdező kommentje:
Sajnos nincs meg a mesterem. Sőt, igazából az alapképzésem sem igazából releváns, de ebbe nem szeretnék nagyon belemenni. Most az a dilemmám, hogy újrakezdjem-e az elejétől, vagy alkudjak meg, és válasszak olyan mesterképzést, ahová lehet jelentkezni a meglévő alappal. Akárhogy is, hosszú még az út, és ez nem tölt el jó érzéssel. Tudom, hogy kicsit szánalmasan hangzik, hogy bizonygatnom kell, de én tudom, hogy van bennem potenciál végigcsinálni. Amíg nem akadtam el egyéb okok miatt az életemben, nagyon szépen haladtam.
2021. jan. 3. 11:05
 8/17 anonim ***** válasza:
100%
Hát, akkor kezd elölről. Alapszakon első évben volt 27 éves évfolyamtársam, és nem hogy nem néztük ki, de észre se vettük, hogy idősebb, amíg nem mondta.
2021. jan. 4. 11:23
 9/17 anonim ***** válasza:
51%
Lehetni lehet, de hogy nem lesz sok sikerélményed az tuti. A sikerélmény hiánya pedig felőröl majd.
2021. febr. 11. 08:28
 10/17 A kérdező kommentje:
Miért nem lesz sikerélményem?
2021. febr. 11. 10:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!