Hogy lehet valamit ilyen röviden összefoglalni?

Figyelt kérdés

Egy 100 oldalas dokumentumot kéne 1,5 oldalban összefoglalnom, de képtelen vagyok rá. Nagyon tömören fogalmazva, a lényegre koncentrálva is 3 oldal lett, ennél csak akkor lehet rövidebb, ha lényeges részeket szedek ki belőle. Mit csináljak?

(Egy iskola pedagógiai programjának nevelési programrészét kell összefoglalnom. A pedagógiai program 400 oldal, ebből 100 oldal a nevelési programrész, ezt max 1,5 oldalon kéne leírnom. Ez lehetséges egyáltalán?)

2020. dec. 5. 16:16
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Hogy érted a gondolatjeleket? Nem szó szerint idézek semmit, az nem elég, ha a fejezet elején hivatkozok erre a pedagógiai programra, és leírom, hogy az alábbiakban ennek a tartalmát foglalom össze, majd a végén jelzem, hogy eddig tartott? Vagy minden bekezdés végén hivatkozni kell?

Karakterszámokról nem volt szó. Ez alapvetően egy kurzusportfólió része, 20 oldalnak kell kb. lennie. Az első része egy interjú, ebben arra is rá kell kérdezni, hogy a kérdezett pedagógus szerint mik a pedagógiai program nevelési programrészének legfontosabb elemei, majd nekem is el kell olvasnom és összefoglalnom a tartalmát. Mivel a végén le kell írni, hogy miket hagyott ki a pedagógus, így nem tudom, hogy van-e valami, amit kihagyhatok, legfőképpen azért, mert ő nagyon röviden beszélt róla. (A feladatrész célja egyrészt az volt, hogy megismerkedjünk a pedagógiai programokkal, másrészt az, hogy lássuk, hogy az egyes iskolákban mennyire ismerik ezeket a pedagógusok. És nyilván az is cél, hogy a tanár lássa, hogy teljesen elolvastuk, a feladat leírásának a végén beleírta az értékelési szempontok közé.)

2020. dec. 6. 07:23
 12/15 anonim ***** válasza:
Azt írd le, hogy miről szól a dokumentum. Nem kellenek bele részletek, azt majd az olvasó megtudja a többi 98 és fél oldalból.
2020. dec. 6. 17:22
 13/15 A kérdező kommentje:

Attól félek, hogy rossz jegyet kapok, ha nem írok konkrétumokat. A fejezetcímeket pár percig tart kimásolni, azzal nem bizonyított, hogy tényleg elolvastam az egészet. (Pedig elolvastam, sok munkám van abban a 3 oldalban.)

Megkérdeztem a csoporttársaimat, nekik is volt hasonló problémájuk. Az egyikük beszélt az oktatóval, aki azt mondta, hogy 2-2,5 oldal még belefér, ha olyan iskolát választottunk, ahol ilyen hosszú a pedagógiai program, úgyhogy holnap megpróbálok fél oldalnyit lefaragni az irományomból.

2020. dec. 6. 18:16
 14/15 Wadmalac ***** válasza:

Minden összefoglaló menthetetlenül információvesztéssel jár.

Elkerülhetetlen.

Priorizálni kell fontosság szerint, mit hagyjál benne.

Végül is az Othello is belefér egy mondatba is: féltékeny mór megfojtja az asszonyt.

Csak így elég sok fontos tartalom elvész.

2020. dec. 8. 10:51
 15/15 A kérdező kommentje:

Igen, azt biztos, hogy nem fér bele minden.

Végül sikerült a kívánt méretre lecsökkenteni, remélem jó lesz. :)

2020. dec. 8. 12:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!