Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ha a Szent Korona keresztje...

Ha a Szent Korona keresztje egy baki során ferdült el, akkor hogy lehet, hogy nem állították vissza soha?

Figyelt kérdés
Miért vált hagyománnyá a ferde kereszt, ha az egy baleset folytán bekövetkezett deformáció eredménye? Miért nem egyenesítették ki ötvösök, ha egyszer maga a szimbólum így néz ki?
2020. nov. 12. 10:01
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
0%
Vallási okból.
2020. nov. 12. 10:05
 2/13 Wadmalac ***** válasza:
35%

Íme a feltételezett baki.

[link]

A cikk elég jól megmutatja, miért maradt úgy.

Azt a ládát tilos csak úgy nyitogatni, a koronát akárki nem érintheti stb.

2020. nov. 12. 10:34
 3/13 anonim ***** válasza:
Van másik legenda rála,kis koromban hallottam,de már nem nagyon emlékszem rá.
2020. nov. 12. 10:37
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

> "Miért nem egyenesítették ki ötvösök"

Akkoriban javították, de valószínű, hogy annyira elgyengült a rögzítés, hogy nem akaták letörni, és a túl nagy módosításhoz talán nem kaptak jóváhagyást. Vagy ki tudja, szűkszavúak a korabeli dokumentumok.

> "ha egyszer maga a szimbólum így néz ki?"

Az az érdekes a dologban, hogy a szimbólum ma már így néz ki. Most már hagyományosan ferde a kereszt, ezért sem nyúlnak hozzá.

2020. nov. 12. 11:15
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

"A cikk elég jól megmutatja, miért maradt úgy."

Én nem találom ezt a részt benne. :(

2020. nov. 12. 11:16
 6/13 anonim ***** válasza:

Szerintem pompásan néz ferdén ki, olyan hetyke félrecsapva.

Egyenesen állva tök unalmas lenne.

2020. nov. 12. 12:03
 7/13 A kérdező kommentje:

"Az az érdekes a dologban, hogy a szimbólum ma már így néz ki. Most már hagyományosan ferde a kereszt, ezért sem nyúlnak hozzá."

De ez egy körkörös érvelés :D Hiszen azért "hagyományosan" ferde a kereszt, mert mi tettük hagyománnyá. Örökölsz a nagypapádtól egy lakást, ahol be van omolva az egyik fal, akkor te nem javíttatod ki csak azért, mert az már a nagyapád idejében is úgy volt, és úgy szép?

2020. nov. 12. 12:05
 8/13 anonim ***** válasza:
64%

Azért a nagyapám lakása és az ország koronája nem egy kategória, ebben talán egyetérthetünk.

Egyébként mi ebben a körkörös? A történelem folyamán ferde lett, ami később a köztudatban is így rögzült. Nevezhetjük akár kuriózumnak, egyediségnek, specialitásnak. (És akkor most nagyon leegyszerűsítettem a jelenséget.)

Ez olyan, mint hogy miért nem választunk vidámabb himnuszt, vagy miért nem töröljük el az LY betűt... Én ilyenkor csak a fejemet fogom, hogy mivé lett ez a nép.

2020. nov. 12. 12:14
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

"a Szent Korona keresztje egy baki során ferdült el"

És ha mondjuk te is egy baki miatt születtél volna meg, akkor téged is "helyre kellene állítani"?

2020. nov. 12. 12:17
 10/13 anonim ***** válasza:
32%
Mikor a jó Isten meg koronázta,Szent Istvánt,egy írígy ember(ami a keze ügyébe akadt,,egy rosz,régi fazék)azzal dobta meg a Pusti fejét és így a koronát is ,akkr ferdült el a kereszrt.
2020. nov. 12. 12:20
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!