Ha a Szent Korona keresztje egy baki során ferdült el, akkor hogy lehet, hogy nem állították vissza soha?
Íme a feltételezett baki.
A cikk elég jól megmutatja, miért maradt úgy.
Azt a ládát tilos csak úgy nyitogatni, a koronát akárki nem érintheti stb.
> "Miért nem egyenesítették ki ötvösök"
Akkoriban javították, de valószínű, hogy annyira elgyengült a rögzítés, hogy nem akaták letörni, és a túl nagy módosításhoz talán nem kaptak jóváhagyást. Vagy ki tudja, szűkszavúak a korabeli dokumentumok.
> "ha egyszer maga a szimbólum így néz ki?"
Az az érdekes a dologban, hogy a szimbólum ma már így néz ki. Most már hagyományosan ferde a kereszt, ezért sem nyúlnak hozzá.
"A cikk elég jól megmutatja, miért maradt úgy."
Én nem találom ezt a részt benne. :(
Szerintem pompásan néz ferdén ki, olyan hetyke félrecsapva.
Egyenesen állva tök unalmas lenne.
"Az az érdekes a dologban, hogy a szimbólum ma már így néz ki. Most már hagyományosan ferde a kereszt, ezért sem nyúlnak hozzá."
De ez egy körkörös érvelés :D Hiszen azért "hagyományosan" ferde a kereszt, mert mi tettük hagyománnyá. Örökölsz a nagypapádtól egy lakást, ahol be van omolva az egyik fal, akkor te nem javíttatod ki csak azért, mert az már a nagyapád idejében is úgy volt, és úgy szép?
Azért a nagyapám lakása és az ország koronája nem egy kategória, ebben talán egyetérthetünk.
Egyébként mi ebben a körkörös? A történelem folyamán ferde lett, ami később a köztudatban is így rögzült. Nevezhetjük akár kuriózumnak, egyediségnek, specialitásnak. (És akkor most nagyon leegyszerűsítettem a jelenséget.)
Ez olyan, mint hogy miért nem választunk vidámabb himnuszt, vagy miért nem töröljük el az LY betűt... Én ilyenkor csak a fejemet fogom, hogy mivé lett ez a nép.
"a Szent Korona keresztje egy baki során ferdült el"
És ha mondjuk te is egy baki miatt születtél volna meg, akkor téged is "helyre kellene állítani"?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!