Bevallom, én is csak az utóbbi években ismerkedtem meg a műveivel, de azonnal beláttam, hogy meghatározó gondolkodóról van szó, akivel méltatlanul keveset foglalkozik az oktatás, a közélet. Az öt géniusz címe műve szerintem az egyik legerősebb magyar mű, amelynek hihetetlen fontos üzenete van, ennek ellenére még csak említés szintjén se találkoztam vele tanulmányaim során, sem általános, sem középiskolában, sem egyetemen. Értem én, hogy olyan, mint értelmiség ma már ismeretlen fogalom, egyetemre se azért jelentkeznek a fiatalok, hanem egyéb okok miatt, sőt olya is olvastam már, hogy Hamvast azért sem tanítják, mert a tanárok döntő többsége nem is érti mit ír. Csak nekem szomorú dolog ez?
2020. okt. 25. 10:30
1/9 anonim válasza:
Egyetértek és sajnálom én is.
Ugyanakkor bizonyos körökben nagyon divatos.
Talán túl nagy különc volt ahhoz, hogy bármelyik naratívában beilleszthető legyen.
2020. okt. 25. 10:39
2/9 anonim válasza:
Mert túl nehéz... Középiskolai oktatásra nem alkalmas. Akinek igénye van rá, úgyis megtalálja.
Ő elsősorban nem író volt, hanem filozófus. Magyarórákon nem szoktak filozófusokat tanítani.
Illetve míg a klasszikus értelemben vett (tananyaggá tehető) írók, költők a saját életükből merítettek (ezáltal átélhetőbbek a műveik)
addig Hamvas inkább univerzális igazságok ötvözésével foglalkozott.
Tehát ő mindig egy szubkulturális jelenség lesz.
2020. okt. 25. 10:46
3/9 anonim válasza:
Fiatal koromban sokat olvastam Hamvas Bélát, mert menő volt a bölcsész barátaim között. De sosem tetszett ahogyan a nőkről írt, mert egyszerűen nem igaz. Még emlékszem is, mi volt az utolsó mondat amit Hamvastól olvastam, aztán becsuktam a könyvet és soha többet nem vettem elő. Szerintem ott van Hamvas, ahová való, és igaza van a kettesnek, akinek igénye van rá, meg fogja találni.
2020. okt. 25. 11:02
4/9 anonim válasza:
A hallgatás két évtizedében még Hamvas Béla is lemásoltatta gépiratait, hogy tanítványainak, barátainak oda tudja adni írásait. Nem az asztalfióknak írt, naplóiból és leveleiből világosan kiderült, hogy Hamvas tudta, vagy legalább remélte, hogy életműve előbb-utóbb elérhető lesz az olvasók számára is. Azt persze nem gondolhatta, hogy ennek kezdete halála után két évtizeddel lesz, s fél évszázadnak kellett eltelnie, hogy Hamvas többé-kevésbé teljes életműve előttünk lehessen, mert Hamvas Béla 1948-tól 1968-ig nem jelenhetett meg. Bár voltak elvétett kísérletek arra, hogy újra publikálhasson, valójában ezek gyakran Hamvas miatt nem folytatódhattak. Hamvas, aki nem „kívánta letenni a garast” sehova, s nem írt vörös farkat esszéi elé, nem kötött kompromisszumot, vagyis ahogyan ő fogalmazott, egy baráti visszaemlékezés szerint: „Tudtommal, itt csak én tettem le a garast.”
2020. okt. 25. 12:18
5/9 anonim válasza:
A XX. század legjelentősebb magyar tradicionalista gondolkodója. Ma: aki keres, az talál, és annak szabad olvasni, akinek való. Nehéz volt, amikor még úgy kellett vadászni (legépelt formában vettük a műveit titokban, antikváriumba befutott,meg kellett (volna) semmisíteni, de néhány jólelkű antikvárius elmentette) Ma az antikv. könyvet árusító szekereken ponyvák mellett is heverészik) Ma az életműkiadás megy. Jó dolgunk van. (sajnos a hosszú torz, marxi-lenini-lukácsi ideológiai időszakban sokan elsötétültek tudatukban) A fő műve a Scientia sacra. Legjobb tarkónlövő filozófusunknak, Lukács Gyuri bácsinak köszönhette, hogy a könyvtári állásából vidéki raktárossá számüzetett.
Szerintem nincs rossz helyen és jól is írt. A rezsimek és lássuk be egy átlagos hatalom sem kedveli az ilyen embereket, de nem csak nálunk, hanem sehol. Viszont nem tiltott és bárki hozzáférhet. Olvassátok minél többet, sok jót írt.
2020. okt. 25. 17:40
7/9 anonim válasza:
Én még csak Scientia sacra-t “olvastam”, nem voltam elájulva, bár ez nem a Hamvast minősíti, hanem bizonyára inkább engem, akinek a transzcendenshez ill. metafizikához nagyon nincs affinitásom. De ha volna is, bennem akkor is felmerülne a kérdés, honnan a f..ból tudja a Hamvas, hogy egy rég feledésbe merült apró anatóliai királyságban mi, hogy volt 3500 évvel ezelőtt. Bennem felmerült a gyanú, hogy a kétségtelen forráshiányt nagyfokban pótolta ki ő a fantáziájával.
2020. okt. 26. 10:41
8/9 anonim válasza:
7 es. A metafizika az nem történelem. A hangsúly nem történelmi hűségen van hanem a mondanivalón.
2020. okt. 26. 12:45
9/9 anonim válasza:
Nem történelem. Ok. A filozófus viszont komolyan szokott beszélni, mert ő egy tudós, ugye. A metafizika pedig a filozófia egyik ágazata.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!