Milyen viszonyban van egymással a hit és a tudás?
Szerintem nincs okozati összefüggés a kettő között.
Persze kerdes minek a hite vagy tudasa?
Semmilyenben.
Azon múlik, hogy a hit és tudás alkalmazója hogyan kezeli egyiket vagy másikat.
És eszerint vagy rombolják egymást, vagy simán megvannak egymás mellett.
Köszönő viszonyban vannak egymással.
Van egy ötletem, egy nullhipotézisem.
Egy hitem.
Ha bebizonyosodik, és tétel lesz belőle, akkor tudomány lett belőle.
De akkor reprodukálható.
Ha nem, akkor elvetem azt a hitemet, és hiszek mást.
Ha röviden és ezért sokak számára félreérthetően kell mondanom, egymást kölcsönösen kiegészítőben.
Hosszabban. Az embert környezet veszi körül. Az embernek tudata van, ugyanakkor természeti lény. Ezért az ember érzékeli a környezetét, egyfelől elemi érdeke megismerni azt, másfelől ez egy folyamat. Egyik pontján kevesebb a tudás, ezért több a hit az őt ért hatásokról. Másik pontján lehet több tudás, ekkor kevesebb hittel is megelégszik.
Ugyanakkor sokféle hit van, egyik része elemi ismerethiányunkból eredő félelmeink leküzdésére való, tipikusan ilyen a vallás. Másik része a tudáshiányunk kiegészítése tudássá, tipikusan ez a hitünk a hipotézisgyártás. Később ez a hit tudásba mehet át. Az ember társas, tehát érzelmi lény is, ezért sok hite van ezzel összefüggésben is. Ide tartozik mindaz a pillanatnyi vagy tartós feltételezés, amit embertársaival kapcsolatban táplál. A kezdeti szerelem például hatalmas fellángolásokból áll, ami nem egyéb, mint sok ismerethiányunk erős ismeretvágyunkból fakadó kiegészítése. De a hit közé kell sorolnunk azt a jelenséget is, mikor intenzív (elsősorban szellemi) munka utáni fáradságunkat mélázással, fantáziálással pihenjük ki. Eközben tulajdonképpen bizonyos megismerni szánt dolgokat próbálunk ilyen olyan helyzetben elképzelni, mintegy keresgélve valami megoldást vagy optimumot.
Az emberi létezés folyamatában az ember mindig (kisebb nagyobb) résztudással rendelkezik, a többi szükségletét kiegészíti hittel. Ha szükséges, tudássá konvertálja. Néha meg szándékosan meghagyja hitnek, mert így érzi jobban magát. Olyan ez, mit az étel meg az ital. Nehezen összehasonlíthatók, nehezen elválaszthatók, de az biztos, hogy mindkettő szükséges az élethez. Eltérő helyzetekben és eltérő embereknél eltérő arányban. Az étel és ital az élet feltétele, a tudás és a hit az életminőség feltételele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!