Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A rézkorban dolgozott többet...

A rézkorban dolgozott többet egy átlagember a megélhetésért, vagy napjainkban?

Figyelt kérdés

2020. júl. 10. 00:29
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Az összehasonlítás alapja sok mindentől függ. Értelemszerűen nem kellett rezsit fizetnie az őskori embernek, cserébe többet kellett dolgoznia azért, hogy életben tudjon maradni.
2020. júl. 10. 00:55
 2/7 anonim ***** válasza:
89%
A rézkorban. Viszont csak fizikailag. A mai embert összességében több káros terhelés éri. Több az inger, a stressz, több mindenre kell figyelni, tömeg, határidők, elektromos kütyük, megfelelési kényszer, pénz, stb. És tovább is tart a stressz, mivel tovább élünk átlagban.
2020. júl. 10. 08:57
 3/7 anonim ***** válasza:
90%

Azt sem árt figyelembe venni, hogy miféle megélhetésért?

Ha ugyanolyan megélhetést akarnánk, napi fél óra munka elég lenne.

Persze akkor nem élnél 50 évnél tovább.

2020. júl. 10. 09:08
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Valahol olvastam, hogy a mediterránon heti hat óra munka kellett a túléléshez.
2020. júl. 10. 19:47
 5/7 anonim válasza:
88%
Lehet, hogy kevesebbet dolgozott, de rosszabb életszínvonalon is élt. Ma rengeteg dolog ingyen van (vagy legalábbis nem az egyén fizet érte), csak nem vesszük észre.
2020. júl. 11. 13:47
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a rézkorban kevesebbet dolgozot de sokkal kisebbek voltak az igények.

Egyszer olvastam egy cikket hogy a kora középkorban egy átlag paraszt alig pár órát dolgozott per nap és ahogy jövünk a modern kor felé, ez folyamatossan emelkedett.

Természeti népek napi 3 órat dolgoznak atlagban de szalma kunyhon kivül nincs más.

2020. júl. 12. 17:23
 7/7 anonim ***** válasza:
68%

"A mai embert összességében több káros terhelés éri."

Én ebben nem lennék biztos.

Egy rézkori vadászat nem hiszem, hogy kevésbé káros, mint egy irodai munkanap.

"ahogy jövünk a modern kor felé, ez folyamatossan emelkedett"

Ez is azért utánajárást igényelne. Lehet, hogy az őskorhoz képest most többet dolgozunk (nem tudom, erről nincsenek hiteles információim), de hogy az utóbbi 100-200 évben csökkent a munka mennyisége, az viszont tény. Eleve most már heti 2 napunk szabad. Ez nagyszüleink idejében még csak heti 1 volt, illetőleg pont 100 éve harcolták ki a 8 órás munkanapot az addigi 10-12-14 helyett. Szűk 200 éve történt, hogy korlátozták, illetve betiltották a kisgyermekek dolgoztatását. Addig a kevésbé szerencsés helyre születettek 6-7 éves koruktól kezdve napi 10+ órát robotolhattak a gyárakban. Szóval 200 éve egy átlag munkás heti legalább 50 órát dolgozott, de inkább 60-at. Sőt, nem voltak ritkák a 70-80 órás munkahetek sem. (Ez a duplája a mainak!) Még párszáz évet visszautazva az időben pedig havonta 1 szabadnapjuk volt az embereknek.

Való igaz, hogy a középkori jobbágyok átlagban nézve nem dolgoztak ennyit, de ott vegyük számításba azt a természet diktálta kényszert, hogy a szántóvető emberek több hónapig ha akartak, sem tudtak volna dolgozni. Viszont amikor munka volt, akkor azt gyakran reggeltől estig végezték. Szóval átlagban lehet, hogy kevesebbet dolgoztak, de az jóval megterhelőbb volt.

2021. jún. 1. 15:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!